TBMM Genel Kurulu'ndaki Lübnan tezkeresinin görüşmelerinde konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, UNIFIL'in 2006 yazında yaşanan İsrail-Lübnan savaşına son verilmesi ve ateşkes sağlanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 11 Ağustos 2006 tarihinde aldığı 1701 sayılı kararı uyarınca Lüban'da barış tesisi ve idamesi amacıyla oluşturulan uluslararası bir güvenlik gücü olduğunu anımsattı. Meclis'te alınan kararlarlarla Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 2006'dan itibaren bölgede görevlendirildiğini vurgulayan Bakan Gönül, şöyle konuştu:
'KARA BİRLİĞİ GÖREVLENDİRİLMİYOR'
"Lübnan-İsrail sınırında istikrar ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir katkısı olan UNIFIL kapsamında denizde denetim harekâtı yapan bir firkateyn ile muharip olmayan unsurlardan oluşan Türk İstihkam İnşaat Bölüğümüz 261 personeliyle Ekim 2006 ayından itibaren göreve başlamıştır. TBMM'nin 6 Temmuz 2013 tarih ve 1045 sayılı kararı çerçevesinde Suriye'deki durum, Lübnan'daki iç dinamiklere bağlı olarak İstihkam İnşaat Bölüğü'nün faaliyetlerine son verilmiş ve Eylül 2013 ayından itibaren bölüğümüz Türkiye'ye intikal etmiştir. Bu tezkereyle herhangi bir kara birliğinin Lübnan'da görevlendirilmesi talep edilmemektedir.
'ÖNEMLİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLDİ'
Görev süresi boyunca Sur şehri yakınlarındaki Eş Şaatiye kasabasında konuşlanan Türk İstihkâm İnşaat Bölüğü, UNIFIL tarafından icra edilen görevler kapsamında, ana ikmal yollarının yenilenmesi ve bakımı, helikopter pisti yapımı ve bakımı, altyapıların inşaatı, var olan bina ve yapıların bakımı, yeni yapı ve sığınakların inşası ve bakımı olmak üzere birçok önemli projeyi hayata geçirmiştir. Türk İstihkâm İnşaat Bölüğümüz, UNIFIL tarafından verilen görevlerin yanında icra ettiği sivil-asker iş birliğiyle de bölge halkının takdirini kazanmıştır."
UNlFIL'de, Türkiye'nin de içinde bulunduğu toplam 38 ülkeden yaklaşık 11 bin 500 personel görev yaptığını kaydeden Milli Savunma Bakanı Gönül, " Akdeniz havzasına komşu olmayan Almanya, Hırvatistan, Kamboçya gibi ülkelerin bile katılım sağladığı UNIFIL Harekâtına katılım sağlamamız dış politikamız ve uluslararası konjonktür açısından fevkalade önem arz etmektedir" dedi. Gönül, Türkiye'nin gerek tek başına gerekse üyesi olduğu uluslar arası kuruluşlar vasıtasıyla geçmişte olduğu gibi bundan sonra da barışı destekleme harekatlarına katkıda bulunarak bölgesinde ve dünyada istikrar ve barışın tesis edilmesinde rol almaya devam etme kararlılığında olduğunu ifade etti. Gönül, geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yıl da BM Güvenlik Konseyi tarafından, 31 Ağustos 2015 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatılmasının beklendiğini de vurguladı.