'TÜRKİYE IŞİD İLE KARŞI KARŞIYA KALMAYA HAZIR MI?'
İncirlik'in açılması için asıl meselenin, sahadaki tablonun değişmesi olduğunu vurgulayan Yegin, "Türkiye IŞİD'le doğrudan doğruya karşı karşıya gelmeye hazır mı, mesele bu. Bu, Türkiye'nin doğrudan doğruya IŞİD hedefi olmasını da beraberinde getirecektir ki Amerikan yönetimi hızlı bir şekilde yok edilebileceğini düşünmüyor. Türkiye IŞİD'le sınıra sahip bir ülke, dolayısıyla bu açık kapı politikasıyla birlikte Türkiye'de IŞİD birçok uyuyan hücresi olabilir. Türkiye bunu da göz önünde bulunduruyor. Burada Türkiye gemileri yakıyorum, IŞİD'le toptan savaşacağım demediği sürece ben İncirlik'in açılmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
TÜRKİYE İLE ABD'NİN 'ÖNCELİK UYUŞMAZLIĞI'
'KÜRTLER'İN KAZANIMLARI TÜRKİYE'NİN KAYBI GÖRÜLMEMELİ'
Türkiye'de Hükümet, Suriye'nin kuzeyinde PYD ilerleyişiyle demografik yapının değiştirilmesine yönelik girişimler olduğu gerekçesiyle çekincelerini dile getiriyor. Yegin'e göre ise bu konuda karşılıklı adımlar atılabilir. "Kürtlerin Suriye'de elde ettiği kazanımlar doğrudan Türkiye'nin kaybı olarak görülmemeli. Bazı medya kuruluşları Türkiye Kuzey Suriye ile ilgili endişeli, Türkiye'nin korkuları var yorumları yapıyor. Bunlar bence çok anlamlı değil, gerçekten böyle sinyaller varsa da değiştirilmesi gereken şeyler" diyen Yegin, Türkiye'nin PYD lideri Salih Müslim'le temas halinde olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Buradaki nüfus hareketleriyle ilgili adım atabilir. Ayrıca PYD'nin sonuç itibariyle aç gözlülük ortaya koymaması gerekir. Alan boş diye PYD ilerleyebilir ama bu ne kadar gerçekçi, istikrarı beraberinde getirecek bir adım olacak, bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Karşılıklı iletişim varsa bu endişelerin aşılması beklenir. Çünkü PYD mensuplarının ciddi bir kısmı Türk vatandaşı, bunu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor."
'EĞİT-DONAT'IN ASIL SORUNU EĞİTİLECEK KİŞİ OLMAMASI
Suriye'deki "ılımlı" muhaliflerin IŞİD'e karşı savaşmaları için eğitilmeleri ve silahlandırılmalarını öngören eğit-donat programı da Türkiye ile ABD arasındaki öncelikli konulardan birisini oluşturuyor.
'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN ÖZEN GÖSTERİLMELİYDİ'
Korutürk, "Suriye'nin toprak bütünlüğü için eğer başlangıçta özen gösterseydi, Suriye rejiminin yumuşaması için diplomatik çaba gösterseydi, uluslararası konferanslar düzenleyerek yapmaya çalışsaydı Irak'ta olduğu gibi bugün bu duruma düşmezdi. Bugün PYD de o bölgede söz sahibi olmazdı" dedi. Korutürk, Suriye politikasının Meclis'e taşınması gerektiğini ifade ederek "Hükümetin bu işi süratle meclise taşıması lazım. TBMM'nin bu işe çare bulmak için hep birlikte hareket etmesi lazım, TBMM dediğimiz zaman muhalefetin tamamının da birlikte hareket etmesi lazım" diye konuştu.