Moskova ile Riyad arasındaki olası işbirliği ABD'ye "darbe" olarak nitelendiren Washington Post, "1930'ların ortasında Franklin Delano Roosevelt'in Suudi Arabistan ile sözleşme imzalandığından beri Suudilerle müttefikliğimiz sürüyor. ABD'nin kendilerini yalnız bıraktığını hisseden Suudiler ABD'nin düşüşte olduğunu ve bu yüzden de yükselen İran ile çok yakından işbirliği yaptığını düşünüyor. Onun için de kendileri Rusya'ya dönüyorlar. Bu durum bizim şimdi gerçekten de ne konumda olduğumuz konusunda çok şeyi anlatıyor" diye yazdı.
Suudi Arabistan'ın bu adımı Batı ve özellikle ABD'nin baskısına neden olacağını söyleyen XXI. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Enerji güvenliği uzmanı Tuğçe Varol, buna rağmen Suudi Arabistan'ın bölgedeki mevcut koşullara göre hareket ettiğini söyledi. Varol, Sputnik'e şu değerlendirmelerde bulundu:
Aynı zamanda hem Yemen savaşı hem Süriye savaşı hem Suudi Arabistan ile İran rekabeti gibi şartlar bir yandan Suudi Arabistan'ı kendisini Rusya ile anlaşma yapma yoluna doğru itti. Çünkü hem Suriye'de hem de Yemen'de Rusya'nın desteğine ihtiyacı var. Ve Ruslar da ‘gelin, bakın pek çok konuda anlaşabiliriz. Masaya size sunacaklarımızı verelim. İşte silahlarımız var, nükleer teknolojimiz var' demiş olabilir. Bu da Suudi Arabistan'a cazip gelmiş olabilir. Bu gelişmeler aynı zamanda konjonktürü çok fazla değiştirebilecek bir gelişmelerdir.