Çin'in Uygur Türklerine baskı yaptığı gerekçesiyle son bir haftadır, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri düzenleniyor. Geçen günlerde Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanlara destek olmak isteyen bir grup Tophane'deki Çin lokantasına saldırdı. Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanlığı'nın Sultanahmet'te yaptığı yürüyüş sonrası ise Çinli zannedilen Koreli turist kafilesi tartaklandı.
Doğu Türkistan'da neler yaşanıyor? Uygur Türkleri seslerini neden duyuramıyor? Çin, saldırıların devamı durumunda ne tür önlemler alır? Türkiye'deki Çin karşıtı gösteriler iki ülke ilişkilerine zarar verir mi? Uluslararası kuruluşların Doğu Türkistan'daki faaliyetleri yeterli mi? Türkiye bu konuyla ilgili neler yapabilir?
Doğu Türkistan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eser Saka ve Stratejik Düşünce Enstitüsü dış politika uzmanı Doç. Dr. Erkin Ekrem, Sputnik'in konu hakkındaki sorularını yanıtladı.
'ÇİN'İN VERDİĞİ BİLGİLER YANLIŞ'
Türkiye'nin Çin'le yaptığı görüşmelerde bu hassasiyeti dile getirmesi gerektiğini düşünen Saka, "Sadece Türkiye değil, bütün dünya ülkeleri konunun üzerine gitmeli. Doğu Türkistan'a gözlemciler gönderilmeli fakat Çin buna müsaade etmiyor. Bu da orada sıkıntı olduğunu gösterir" dedi.
'KORELİLERE SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLMEDİ'
Yaşanan ırkçı saldırıları tasvip etmediklerini söyleyen Saka, "Türkiye'de hassasiyeti olan vatandaşlar, etkiye tepki gösteriyorlar. Fakat basına yansıyanlar doğru değil. Korelilere asla saldırı gerçekleştirilmemiştir. Olanlar abartılıyor. Sadece Türkiye'de değil dünyanın her tarafında yavaş yavaş bir duyarlılık başladı. Uygur halkının Türkiye'de, Çin ürünlerine boykot uygulanması ya da gösterilerle, tepki konulduğu sürece daha rahatlayacaktır. Böylece Çin hükümetinin de olumlu tavır alacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
'DOĞU TÜRKİSTAN COĞRAFİ KONUMU NEDENİYLE DIŞA KAPALI'
"Doğu Türkistan'ın çevresinde Rusya da dahil olmak üzere sekiz tane devlet var. Dolayısıyla kapalı bir alandı. Fakat Çin'in dışa açılma politikasıyla birlikte, Doğu Türkistan'ın Çin'le olan bazı sorunları da dünyaya yansımaya başladı. Uluslararası toplumun tamamen sessiz kaldığını söyleyemeyiz. Doğu Türkistan'da bir olay olduğu zaman ABD ya da Avrupa da kınama mesajları yayımlıyor. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının yıllık raporlarında da Doğu Türkistan'ın sorunlarına yer veriliyor. Fakat uluslararası ilişkilerde bir gerçek var; birçok ülke Çin'le olan ticari ve ekonomik çıkarlardan dolayı yeterince adım atamıyor."
'ÇİN VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR'
Türkiye'de Çin vatandaşlarına yönelik yapılan saldırılar ve Çin karşıtı gösteriler nedeniyle iki ilişkilerinin darbe almayacağını ama olumsuz etkilenebileceğini düşünen Erkin Ekrem, Türkiye'nin Doğu Türkistan'da yaşanan durumun iyileşmesi için bazı girişimlerde bulunabileceğinin altını çizdi.