ABD'nin Bahreyn'e askeri yardımlara yeniden başlayacağını açıklayan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, ülkenin 2011'den bu yana insan hakları konusunda 'ilerleme kaydettiğini' savunarak, "Bahreyn hükümetinin insan hakları reformları konusunda anlamlı bir ilerleme kaydettiğini teslim etmenin önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.
'YETERLİ BİR İLERLEME DEĞİL'
Öte yandan Kirby, ülkeye askeri yardımın yeniden başlatılmasının Bahreyn'de 'insan haklarıyla ilgili ilerlemenin yeterli olduğu' anlamına gelmediğini de ekledi.
Kirby, ülkeye yapılacak askeri yardımın neleri içerdiğini ise paylaşmadı.
ABD'NİN 5. FİLOSU BAHREYN'DE
Bahreyn, ABD'nin bölgedeki nüfuzu açısından önem taşıyor. Zira IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda yer alan ülke, ABD'nin 5. filosuna da ev sahipliği yapıyor.
Bahreyn'de 2011 yılında, çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu binlerce gösterici, o dönemde 40 yıldır görevde olan Başbakan Şeyh bin Sallah el Halife'nin istifası, siyasi tutukluların salıverilmesi ve yeni bir anayasa talebiyle sokağa dökülmüştü.
Ancak ülkenin 2011'den bu yana insan hakları konusunda 'kaydettiği ilerleme' tartışma konusu. Nitekim birçok insan hakları savunucusu, ülkede Sünnilerin hakimiyetindeki monarşiyi devirmeye çalışmakla suçlanan Şii muhalif lider Şeyh Ali Salman'ın haziran ortasında dört yıl hapis cezasına çarptırıldığı davayı 'siyasi' buluyor.