Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 5 Temmuz’da kreditörlerin şart koştuğu kemer sıkma politikasının oylanacağı referandumda ‘evet’ kararı çıkması halinde, hükümetinin istifa edebileceğini açıkladı.
Kemer sıkma politikaları döneminde kapatılan, ama 2 hafta önce yeniden açtığı devlet kanalı ERT’ye konuşan Çipras, “Halk yoksulluk çekmek istiyorsa, ki bu bizim başımızı önümüze eğer, kararlarına saygı göstereceğiz, ama istedikleri bu şeyi asla yerine getirmeyeceğiz. Ben her mevsimin başbakanı değilim. Bu durumda ülkenin anayasasında belirtildiği şekilde gelişmeler başlatılacak” dedi.
'AŞAĞILANMAK İSTİYORLARSA, BAŞKA BİRİNİ BULSUNLAR'
Halk oylamasının asıl amacının müzakerelere devam edilmesi olduğunu ve sandıktan 'hayır' çıkmasının Yunanistan’ın elini güçlendireceğini savunan Çipras, iflasın bedelinin çok ağır olacağını savundu:
“Plan, Yunanistan’ı euro’dan çıkarmak değil, farklı bir politika olabileceği umudunu ortadan kaldırmak. Yunan hükümeti krizden çıkabilecek bir şey elde etmiş olsaydı, farklı bir yol bulunduğu mesajı verilecekti. Bunu istemiyorlar. Bu ültimatoma sadece bir insan ya da bir hükümet değil, bir halk karar verir. (…) Ama Yunan halkı hakarete uğramak ve aşağılanmak istiyorsa, yerime başka birini seçmek zorunda kalacak."
'AKŞAMA KADAR BİR ANLAŞMA VERSİNLER'
Çipras, süresi bugün sona eren IMF'ye borcun ödenip ödenmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de, kreditörlerle anlaşma sağlanmazsa ödeme yapılmayacağını belirterek, "Bize akşama kadar bir anlaşma versinler, ödeyelim" dedi.
Öte yandan AB liderleri, referandumda kullanılacak 'hayır' oyunun Euro Bölgesi'nden ayrılmak anlamına geleceği uyarısı yaptı. AB Komisyonu Başkanı Jean Claud Juncker Çipras’a mesaj gönderip, Atina'ya tanınan süre sona ermeden, Yunan tarafını olağanüstü Euro Bölgesi toplantısına katılmaya davet etti.
Diğer yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu 'CCC'den 'CCC-'ye düşürdü, not görünümünü 'negatif'te bıraktı.
S&P'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma olasılığının yüzde 50 civarında olduğu belirtilerek, şunlar ifade edildi:
"Yunanistan'ın resmi kreditörlerinin önerdiği kredi şartlarını referanduma götürme kararını, Çipras hükümetinin iç siyaseti, finansal ve ekonomik istikrarın, borç ödemelerinin ve Euro Bölgesi üyeliğinin önüne koyacağının ek göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Yunanistan'ın şartlarında beklenmeyen olumlu gelişmeler yaşanmaması halinde, ülkenin gelecek 6 ay içinde temerrüde düşmesi kaçınılmaz."
ÇAVUŞOĞLU, YUNAN MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias ile telefon görüşmesi yaptı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Yunanistan'daki ekonomik durumun ele alındığı ve iki ülke arasındaki iş birliğinin vurgulandığı belirtildi.