TBMM'nin 25. Dönemi başlıyor. Yemin töreni öncesi İstiklal marşı okundu. Ardından geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal konuşmasını yaptı. 25. Dönem milletvekilleri az önce yemin etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemin töreninde hazır bulundu. Genel Kurul'da yaklaşık 45 dakika kalan Erdoğan, milletvekili yeminlerini bir süre takip ettikten sonra ayrıldı.
Genel Kurul Salonu'nda milletvekili sıralarına gül buketi, 95. yıl kokartı, ilk gün zarfı ve pulları konuldu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, görevini en yaşlı üye olan Deniz Baykal'a (77) devretti.
TBMM açılış oturumuna başkanlık eden Baykal'a en genç altı milletvekili de dönüşümlü olarak kâtip üyelik yapıyor.
BAYKAL: KUTUPLAŞMANIN ŞARTLARI KALMAMIŞTIR
Açılış konuşması yapan Baykal, "Demokrasi kudret sahiplerinin lütfu değil mecburiyetidir" dedi. "Artık kutuplaşmanın şartları kalmamıştır" mesajıyla dikkat çeken Baykal, şunları söyledi:
"Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır. Türkiye de yaşanan acı olaylar ve çevremizdeki savaşlar çatışmalar bizi bir kere daha laikliğin önemini keşfetmek durumunda bırakmıştır."
MİLLETVEKİLİ YEMİNİ: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."
İLK YEMİN BAYKAL'DAN
Baykal konuşmasının ardından ant içerek 25. Dönem'de yemin eden ilk milletvekili oldu. Bu arada Baykal'ın, "Geçici Genel Başkanınız olarak ilk yemini edeceğim" ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu. Deniz Baykal daha sonra sözlerini düzelterek, "Geçici Başkan" olarak ant içeceğini belirtti.
LEYLA ZANA YEMİN ETTİ
1991 yılında Meclis'teki yemin töreninde Kürtçe yemin eden ve soruşturmaya konu olarak gözaltına alınan milletvekillerinden Leyla Zana, yeminini tamamladı. Kürtçe yemini soruşturmaya konu olan Zana diğer iki milletvekilli Orhan Doğan ve Hatip Dicle Meclis'ten gözaltına alınmış, tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, dokuz yılı aşkın süre cezaevinde kalmışlardı.
Baykal'ın ardından AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun tekerlekli sandalyeyle kürsüye geldi. Yemini okuyan Bennur Karaburun, görevlilerin yardımıyla yerine geçti.
ABDULLAH ÖCALAN'IN YEĞENİ DİLEK ÖCALAN KÜRSÜDE
Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, geçici katip üye sıfatıyla TBMM Başkanlık Divanı'nda görev aldı.
FELEKNAS UCA TELAFFUZDA ZORLANDI
TBMM'nin ilk Ezidi milletvekili Feleknas Uca yemin etti.
HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Türkçeyi iyi bilmemesi nedeniyle yemin metni sırasında telaffuzda zorlandı.
ALA YEMİNİNİ TEKRARLADI
Genel Kurul'da yemin sırası Erzurum iline geldiğinde, eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Ala kürsüye geldi. Bu sırada, bazı CHP ve MHP'li milletvekilleri, "Anayasa'ya uymayacaksan yemin etme, 'Anayasa yok diyordun niye yemin ediyorsun Anayasa önünde" diye laf attı.
AK Parti sıralarından bazı milletvekilleri ise CHP ve MHP'lilere "susun" diye bağırdı.
Birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Ala'nın yemini eksik okuduğunu belirterek, yeniden okumasını istedi. Ala, ikinci kez and içtikten sonra yerine oturdu.
CHP'Lİ HAKVERDİ'DEN İLGİNÇ YEMİN
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yeminini sol yumruğunu kaldırarak tamamladı.
Hakverdi, yemin sırasında namusum ve şerefim üzerine derken sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.
EN 'GENÇ' VE 'RENKLİ' MECLİS'TE İLKLER YAŞANIYOR
7 Haziran Genel Seçimi'nde yüzde 40.66 oy alan AK Parti 258, yüzde 25.13 oy alan CHP 132, yüzde 16.45 oy alan MHP 80 ve yüzde 12.96 oy alan HDP 80 milletvekiliyle TBMM'de yer alacak. Dört parti barajı aştığı için oy veren seçmenlerin yüzde 95,2'i Meclis'te temsil ediliyor.
369 YENİ İSİM VAR
En büyük kadro değişikliği CHP'de oldu. CHP'nin yüzde 64'ü yeni dönemde Meclis'te olmayacak. İkinci sırada üç dönem kuralı nedeniyle AK Parti var. Eski kadronun yüzde 57'si artık yok. HDP'de değişim oranı yüzde 48. MHP ise kan değişiminin en az yaşandığı parti. MHP'de ilk kez milletvekili seçilenlerin oranı yüzde 38.
İLK BAŞÖRTÜLÜ YEMİN
Bir önceki yasama döneminde umre dönüşü, sonradan başını örten AKP'li milletvekilleri vardı. Ama adaylık süreci ve yemin sırasında başları açıktı.
Seçilen isimler arasında 28 Şubat mağdurları da bulunuyor. O dönemin simge isimlerinden Leyla Şahin Usta, Fatma Benli, Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan ve Hüda Kaya başörtüsüyle seçimin kazananları oldu.
MECLİS GENÇLEŞTİ
Yeni milletvekilleri arasında genç isimler de var. Partilerin yaş ortalaması geçmiş dönemlere göre daha düşük. Meclis'in en genç partisi HDP. HDP'li milletvekillerinin yaş ortalaması 45. Meclis'in ikinci genç partisi CHP. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaş ortalaması 49. Arkadan AK Parti ve MHP geliyor.
Seçimin sürpriz isimlerinden biri HDP'nin Şanlıurfa Milletvekili olarak Meclis'e giren PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yeğeni 1987 doğumlu Dilek Öcalan. Tuğba Hezer, HDP Van Milletvekili, 26 yaşında, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ise Nusaybin 1986 doğumlu.
AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler 1989 doğumlu.1987 doğumlu AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, AK Parti'nin gençlik kolları başkanı. AK Parti
Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik 1986, Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç 1986 ise doğumlu 1988 doğumlu Mehmet Alğan da AK Parti Hatay Milletvekili.
ERMENİ CEMAATİNDEN ÜÇ İSİM
Feleknas Uca, Ezidi milletvekili. HDP Diyarbakır Milletvekili. Uca 1999- 2009 yılları arasında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yaptı.Geçen dönem de Meclis'te bulunan Erol Dora, Süryani. HDP'den Mardin Milletvekili seçildi.
Romanların temsilcisi Özcan Purçu da CHP'den İzmir Milletvekili seçildi. Aydın'ın Söke ilçesinde sepet örücülüğü ile geçimini sağlayan bir Roman ailesinin naylon çadırda doğmuş çocuğu.
MECLİS'İN GAZETECİLERİ
Son olarak Hürriyet Gazetesi'nde genel yayın yönetmeni olan Enis Berberoğlu, CHP'deki genel başkan yardımcılığı görevinin ardından partisini İstanbul Milletvekili olarak temsil edecek.
CHP'yi İstanbul Milletvekili olarak temsil edecek ikinci isim Barış Yarkadaş. Star, Hürriyet gibi gazetelerde çalışan Yarkadaş, 2006 yılında Gerçek Gündem adlı internet sitesini kurdu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de kısa süre önce Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni'yken görevinden ayrıldı. Çakırözer, Milliyet, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı.
Kürt kimliğiyle tanınan gazeteci-yazar Orhan Miroğlu, AK Parti'den Mardin Milletvekili seçildi. 12 Eylül darbesinden sonra tutuklandı ve 15 yıl hapis cezası aldı. 1995 yılına kadar siyasi yasaklıydı. Miroğlu HADEP, DEHAP ve Demokratik Toplum Partisi'nde genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
Muhsin Kızılkaya AK Parti Mersin Milletvekili. Gazeteci, yazar, çevirmen ve reklamcı Muhsin Kızılkaya, AK Parti'nin Kürt kökenli milletvekillerinden.
TÖREN 10 SAAT SÜRDÜ
Genel Kurul'daki yemin töreni yaklaşık 10 saat sürdü. İftar için bir saat yemek arası verilirken, tören iki oturumda tamamlandı.