Avrupa ülkelerinde yükselen İslamafobi dalgası ve yabancı düşmanlığı, burada yaşayan Türklerin endişelerini arttırıyor. Sağcı politik söylemlerin ön plana çıkması, IŞID terörünün faaliyet alanını genişletmesi ve İslam karşıtı PEGİDA hareketinin eylemlerine tam gaz devam etmesiyle beraber, tedirginlik daha da arttı.
2013 yılında bu konuyla ilgili kapsamlı bir rapor yayınlayan Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı'nın (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Sputnik'e konuştu.
'256 BİN GÖÇMEN TÜRKİYE'YE GERİ DÖNDÜ'
İslamofobinin ve yabancı düşmanlığının artmasıyla Almanya'da yaşayan Türklerin, Türkiye'ye geri dönmeye başladığını söyleyen Şen şöyle konuştu:
"İslamofobi yavaş yavaş Türkofobiye dönüştü. İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin faaliyetleri arttı. Bunlardan ötürü 2006-2013 yılları arasında 20-40 yaşları arasında üniversiteyi Almanya'da bitirmiş meslek sahibi 256 bin Türk, Almanya'yı terk edip Türkiye'ye döndü."
'DÖNÜŞLERİN BİR NEDENİ DE İŞSİZLİK'
Şen'in verdiği bilgiye göre, Almanya'da yaşayan 4 milyon 100 bin Müslümanın, 3 milyon 100 binini Türkler oluşturuyor. Göçmenlerin geri dönmesine sebep olan faktörlerden biri de işsizlik:
"Türkiye 2004-2011 yılları arasında toplam büyümesini artırırken, Almanya bu süre zarfında daha az büyüdü. Fazla iş sahası açılmadı. İşsizliğin yanına ırkçılık ve dışlanma da eklenince vasıflı Türkler şansını Türkiye'de deneme kararı verdi."
'IŞİD İSLAMOFOBİYİ ARTTIRDI'
İslamofobinin sadece Almanya'ya özgü olmadığını savunan Şen, şöyle devam etti:
"Avrupa Birliği sınırları içerisinde şu anda 21 milyon Müslüman yaşıyor. Almanya'nın yanı sıra Fransa ve Hollanda'da da büyük bir İslam düşmanlığı var. IŞİD'in yükselişi bu düşmanlığı iyice arttırdı. AB sınırları içerisinde yaşayan 5 milyon 400 bin Türk, İslamofobiden en fazla etkilenen grubu oluşturuyor. Bu durum Almanya'da daha bariz."
'MERKEL'İN SÖYLEMLERİ İSLAMOFOBİYİ ARTTIRDI'
Şen'e göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in iktidara gelmesiyle, ülkede İslamafobi tırmanmaya başladı:
"Başbakan Merkel'in ayrımcı söylemleri önyargıyı artırdı. Almanya'daki en büyük göçmen grubu Türkler oluşturuyor. Dolayısıyla bu söylemler en çok Türkleri etkiledi. Öte yandan Almanya'da kalıcı hale gelen Türk gruplar, İslami yaşam tarzına ağırlık veriyor. Yeni camiler kuruluyor. Bu gelişmeler de, Almanlar arasında İslam'a karşı korkunun artmasına neden oluyor."
Almanya'daki İslamofobinin önümüzdeki yıllarda daha büyük sorunlara yol açacağını düşünen Şen, herhangi küçük bir olayın büyük çatışmalara gebe olmasından endişe ediyor.
'HÜKÜMET, GERİ DÖNENLERLE İLGİLENMELİ'
Hükümetin, ülkelerine geri dönen Türklere dair belirli girişimlerde bulunması gerektiğine işaret eden Şen, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İslamofobinin arttığı ülkelerle temas halinde bulunması gerektiğini kaydetti:
"Türkiye, İslamofobiyi Avrupa Parlamentosu'nun gündemine getirmeli, Avrupa Konseyi de bu konuda bir şeyler yapmalı. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın konuya ağırlık vermesi gerekiyor. Ülkeye geri dönen Türkler özellikle İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere yerleşiyor. Geri dönen Türklerin yerleştiği il ve ilçe belediyelerinin bir fizibilite çalışması yapması şart."