Experimental Child Psychology dergisinde yayınlanan araştırmada iyi yalan söyleyen çocukların yapılan hafıza testinde daha çok kelime hatırlayabildiği görüldü.
North Florida, Sheffield ve Stirling üniversitelerinden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada 6 ve 7 yaşında 114 çocuk dört farklı okulundan gelerek araştırmaya katıldı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, çocuklarla beraber soru-cevap oyunu oynayan araştırmacılar, bu esnada gizli kamerayla çocukların davranışlarını kaydetti.
Bu şekilde sorunun yanıtına gizlice bakan çocukları ayırt edebildiler.
'GÖRSEL HAFIZA KONUSUNDA O KADAR İYİ DEĞİLLER'
Araştırmanın ilerleyen safhalarında ise sorunun cevabına neden baktıklarına dair yalan söyleyen çocuklara odaklandılar ve bu çalışmada iyi yalan söyleyen çocukların kelime hafızalarının daha iyi olduğu görüldü.
Ancak aynı çocuklar görsel hafıza konusunda o kadar iyi değildi.
YALAN, GÖRSEL HAFIZADAN ZİYADE BİR SÜRÜ SÖZEL BİLGİNİN İZİNİ SÜREBİLMEYİ GEREKTİRİYOR
Araştırmacılar bunun yalan söylemekle olan ilişkisini şu şekilde açıklıyor: Yalan söylemek görsel hafızadan ziyade bir sürü sözel bilginin izini sürebilmeyi gerektiriyor.
'YETİŞKİNLER 10 DAKİKA VE DAHA FAZLA SÜREN SOSYAL İLETİŞİMLERİNİNİN BEŞTE BİRLİK BÖLÜMÜNDE YALAN SÖYLÜYOR'
Sheffield Üniversitesi'nden doktgor Elena Hoicke yetişkinlerin 10 dakika ve daha fazla süren sosyal iletişimlerininin ortalama beşte birlik bölümünde yalan söylediklerinin bilindiğini, bu nedenle hangi çocukların daha iyi yalan söylediğini bilmenin enteresan olduğunu ifade ediyor.
'ÇOCUKLAR YALAN SÖYLEMEYİ İLK NASIL ÖĞRENDİ?
Hoicke bundan sonraki hedeflerinin çocukların yalan söylemeyi ilk nasıl öğrendiklerini araştıracaklarını belirtiyor.