St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF), bu yıl Rusya-Batı ilişkileri Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en düşük seviyeye gerilemişken düzenleniyor. Ukrayna krizi nedeniyle Rusya ve Batı arasında devam eden uzaklık yüzünden birçok ABD'li şirket temsilcisi, St. Petersburg Forumu'na katılmayı reddetti. Avrupalı iş dünyası temsilcileri için ise tam tersi bir durum söz konusu.
SPIF'e katılan Avrupalı şirketler arasında BP, Royal Dutch, Shell ve Total gibi petrol devleri var. Alman Deutsche Welle (DW) ajansının haberine göre, bu durum Avrupalı şirketlerin eskisi gibi Rusya pazarında iş yapma istediğinin arttığını gözler önüne seriyor.
KUZEY AKIM ANLAŞMASI BUNA KANIT
Alman E.ON, Avusturyalı OMV ve İngiliz Shell şirketlerinin Rus enerji devi Gazprom ile Kuzey Akım boru hattının uzatılması yönünde anlaşma imzalaması, yaptırımlara rağmen Avrupa iş dünyasının Rusya'dan vazgeçemediğini kanıtlıyor. Dört şirket, anlaşma çerçevesinde Baltık Denizi'nden geçerek Almanya'ya iki koldan uzanacak yıllık 55 milyar metreküp kapasiteli yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edecek.
AVRUPA, RUSYA PAZARINDAKİ YERİNİ ÇİN'E KAPTIRMAKTAN KORKUYOR
Zamanlaması ile de dikkat çeken Kuzey Akım anlaşması, Avrupalı şirketlerin Rusya pazarındaki yerlerini rakipleri Çin'e kaptırma korkusu yaşadıkları sırada imzalandı. Ekonomik ilişkilerini son yıllarda ciddi oranda artıran Rusya ve Çin, 2014'te 400 milyar dolar değerinde 30 yıl süreli bir gaz tedariki anlaşması imzalamıştı.
SPIEF'te konuşan Rusya'nın eski Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, Moskova'nın Avrupa'ya sırt dönmediğini söylerken, Kremlin'in Ekonomi Danışmanı Andrey Belousov ve Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ise AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımları genişletmesi halinde gereken önlemleri alacağı uyarısında bulunmuştu.