Eide, müzakere konusunu oluşturan meselelerin bütünsel ve birbirlerine bağlı olarak ele alınacağı konusunda taraflar arasında fikir birliğine varıldığını söyleyerek Nikos Anastasiadis ile Mustafa Akıncı’nın mümkün olan en kısa sürede kapsamlı bir çözüme ulaşma amaçlarını güçlü bir kararlılıkla ve ortak taahhütleri ışığında sürdürdüklerini ifade etti.
Bu iyimser açıklamaların sebebi nedir? Müzakereler gerçekten bütünsel bir yaklaşımla sürdürülecek mi? Uzmanlar, 29 Haziran’da yapılacak olan dördüncü görüşmeden neler bekliyor?
Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin deneyimli siyasetçilerinden eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Eski Genel Sekreter Yardımcısı Sami Dayıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
Nikos Anastasiadis ile Mustafa Akıncı arasında yapılan üçüncü görüşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşmede gerçekten bir ilerleme var mıydı?
Sayın Eide kendi açıklamasında net bir şekilde vurgu yapmadı. Ama Sayın Akıncı’nın basına yapmış olduğu açıklamadan güven arttırıcı önlemlere devam edileceğini, bunların teker teker çözülebilecek pozisyona geldiği zaman açıklanacağını ve artık bundan sonraki kapsamlı çözüm için yapılacak olan görüşmelerde ele alınacağına dair vurgu yapıldığını görüyoruz.
Bu nedenledir ki, ileriye dönük olarak baktığımızda artık kapsamlı görüşmelerin ele alınacağını ve açılacak olan konuların teker teker ele alınacağını söyleyebiliriz. Tabi şunu da belirtmek istiyorum, Sayın Akıncı dedi ki: yapacağımız görüşmelerin konuları birimlere olarak ayrılmıştır. Tabi ki, tarafların karşıt oldukları veyahut da tam aynı mutabakata varmadıkları bölümler vardır. Ama bir de olabilecek olan bir çalışma ile mutabakata varılabilecek olan bölümler de vardır. Aynı zamanda mutabakata varılmış bölümler de vardır. İşte önümüzdeki 29 Haziran’da yapılacak olan görüşmelerde artık bunların ele alınacağından dolayı görüşmelerin ileriye doğru ivme kazandığı inancı içerisindeyim.
Basında,Kültür Komitesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin kurulduğuna dair birtakım yazıları görüyoruz. Bu kurumları, çözüme doğru giden sürecin belirtileri olarak değerlendirebilir miyiz?
Ben bunları kapsamlı çözüme giden bacaklar olarak nitelendiriyorum. Bir başka örnek verecek olursak, mesela, elektrik konusu, radyo frekansları, telefon konusu vardı. Bunlarda da ivme kazandırıldığı müddetçe bunların da açılımı olacaktır. Kültür ve cinsiyet eşitliği konusu da kapsamlı çözüme giden bir başka bacak olarak görmekteyim ki, Sayın Akıncı’nın basına yapmış olduğu açıklamada önümüzdeki toplantıya elektrik konusunda atılacak olan ilk adımların oluşacağını vurgulamıştır.
29 Haziran’da yapılacak olan dördüncü görüşmede size göre hangi konulara ağırlık verilecek? Önümüzdeki görüşmeden ne bekliyorsunuz?
Tabi ki, esas konular mülkiyet, toprak konusu ve güç paylaşımıdır. Garantörler konusu ve diğer birtakım konular, tabi ki garantörleri ilgilendiren konular olduğundan dolayı şimdiden ele alınacağı inancı içerisinde değilim. Ama esas konuların başında ilk önce güç paylaşımı konusunun geleceğini düşünüyorum. Mülkiyet ve toprak konularının da daha sonra ele alınacağı inancı içerisinde olduğumdan dolayı bu açılımlara, güven arttırıcı önlemlerin de bir ivme kazandırma pozisyonunda olacağını tahmin ediyorum.