IŞİD'i yavaşlatma ve nihayetinde yenilgiye uğratmanın zaman alacağına işaret eden Carter, bu kapsamda Irak ve Suriye halkına önemli ölçüde görevler düştüğünü ve ABD hükümetiyle tüm uluslararası koalisyonun kalıcı çabalarının gerektiğine vurgu yaptı.
'YETERİNCE ASKER TOPLANMADI'
IŞİD'e karşı savaşan Iraklı güvenlik kuvvetlerinin eğitilmesi noktasında sonbahara kadar yaklaşık 24 bin Iraklı askeri eğitmeyi planladıklarını, ancak bu konuda az katılım geldiğini anlatan Carter, "Irak'taki eğitim çalışmalarımız, şu ana kadarki eğitilecek elemanların azlığı nedeniyle yavaşlamış durumda. Basitçe söylemek gerekirse yeterince asker toplanmadı. İlk başta sonbahara kadar dört tesiste eğitmeyi planladığımız 24 bin Iraklı güvenlik güçlerine karşın, 7 bin civarında eğitebileceğimiz asker geldi" diye konuştu.
Irak'ta Sünni, Şii ve Kürtlerin de aralarında bulunduğu farklı kesimleri bünyesine alan kapsayıcı bir hükümetin oluşturulması gerektiğine değinen Carter, "Iraklı liderlere ifade ettiğim gibi, ABD Irak'ı daha fazla desteklemeye hazırken, Irak hükümetinin her kesiminden daha fazla taahhüt görmemiz gerekiyor" dedi.
'EĞİTİM MERKEZLERİ AÇILACAK'
IŞİD'e karşı savaşta sabırlı olunması gerektiğini belirten Dempsey, ABD'nin, bu noktada Irak hükümetinin yeteneğinden vazgeçmemesi gerektiğini dile getirdi.
'SURİYELİ MUHALİFLERİN EĞİTİLMESİ DAHA ZOR'
Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının sorulması üzerine Carter, "Onlar için yeterince eğitim tesisi ve benzeri yerlerimiz var, ancak şu anda oraları dolduracak düzeyde kişi bulunmuyor" dedi.
Dempsey, eğitilecek ılımlı muhaliflere komuta-kontrol, lojistik, istihbarat ve yakından hava destekleri verilmesi konusunu değerlendirdiklerini, ancak eğitilen muhaliflerin nereye konuşlandırılacağında karar kılınamadığı için bu desteklerle ilişkin bir sonuca varılamadığını ifade etti.
Dempsey, "Silah altına alma ve eğitme konusunda bazı zorluklar yaşadık. Bunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bu noktadaki kararlarımızı önümüzdeki birkaç ay içinde vereceğiz" diye konuştu.