Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı siyasi partilerin egolarını bir kenara bırakarak hükümet kurmak için çaba göstermelerini ve kendisinin de anayasal sınırlar içinde üzerine düşeni yapacağını açıklamasını hatırlatan Reuters'a göre AK Parti kurmayları ve analistler, Erdoğan'ın asıl isteğinin AK Partinin'nin güçlenerek çıkacağı bir erken seçim olduğunu belirtiyor.
Pazar günü yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AK Parti yüzde 40.87 oyla 258 milletvekili çıkarırken, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 sandalye kazandığı, h ükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerektiğinin ifade edildiği analiz, şöyle:
HDP, MHP, CHP NE İSTİYOR?
Chatham House Türkiye Analisti Fadi Hakura, Erdoğan'ın dünkü konuşmasının kısmen uzlaştırıcı olduğuna ama uluslararası medya hakkındaki yorumlarına ve AK Parti'yi hedef alan komplolara yaptığı göndermelere bakıldığında da "eski Erdoğan" görüntüsünün ortaya çıktığına vurgu yaparak, "Bence bu konuşma Erdoğan'daki bir değişimden ziyade bir hamle, bir taktik anlamına geliyordu" dedi ve ekledi:
HDP, AK Parti ile bir koalisyona her koşulda karşı çıkarken; MHP ve CHP Erdoğan'ın pozisyonunun anayasal sınırlara çekilmesini ve yolsuzluk dosyalarının yeniden açılmasını istiyorlar. MHP, buna ek olarak, çözüm sürecinin durdurulmasını da talep ediyor. Analistler, bu şartlar altında koalisyon kurulmasının, kurulsa dahi uzun soluklu olmasının güçlüğüne işaret ediyorlar.
'CHP SORUMLULUĞU ALMAK İSTEMİYOR'
"AK Parti ile bir hükümet kesinlikle kurulmaz diyemiyorum" diyen üst düzey bir CHP'li yetkili ise koalisyon kurulması görüşmelerinde yolu kapatanın kendileri olmayacağını belirtti.
"Türk siyasetinde istikrarlı ve kalıcı bir hükümet için gerekli olan merkez artık yok" diyen Hakura, "Hem sağ ve sol partiler arasında hem de bu her iki kanadın kendi içinde ciddi bölünme var. Bu derin ideolojik bölünme ve siyasetteki merkez yokluğu Türkiye'de bir istikrarlı kalıcı hükümet kurulabileceğine işaret etmiyor" dedi.
Hakura'yı teyit eder şekilde, "Gerçekten koalisyon seçenekleri denenecek, istikrarlı bir hükümet aranacak ama çok gerçekleşebileceğini sanmıyorum. Bence erken seçim şu anda senaryolarda birinci sırada gibi duruyor" diye konuşan aynı üst düzey AKP'li yetkili, "Burada MHP ya da CHP ile bir koalisyon kurulursa bile Kasım ayında bir erken seçime gidilecek gibi gözüküyor" değerlendirmesini yaptı.
'ERKEN SEÇİME AVANTAJLI GİRME HESAPLARI YAPILIYOR'
Yeni seçilen milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi ve koalisyon görüşmelerinin resmen başlaması bekleniyor. Görevlendirmenin ardından 45 gün içinde kurulamaması halinde erken seçime gidilmesi gerekiyor.
Hükümete yakın MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Erdoğan'ın CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile Çarşamba günü yaptığı görüşmenin de erken seçime dönük bir hamle olduğunu ve Erdoğan'ın "herkes bütün kanalları denediğimi görsün" mesajı vermeye çalıştığını belirterek, erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
'SEÇİMİN TEKRARLANIRSA AK PARTİ'NİN OYU 4 PUAN ARTACAK'
Hakura, olası bir erken seçimde Erdoğan'ın ekonomik ve siyasi istikrar vurgusu yaparak HDP ve MHP'ye kayan AK Parti oylarını yeniden kazanma çabası içinde olacağını belirtirken, muhalefet partilerinin de istikrarının önündeki en önemli engel olarak Erdoğan'ı göstererek oylarını korumaya çalışacaklarını söyledi. IPSOS tarafından seçimin ertesinde yapılan bir araştırmaya göre, seçimin tekrarlanması durumunda AK Parti'nin yüzde 40.9'a gerileyen oyu 4 puan artacak.
New York'taki St. Lawrence Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı Howard Eissenstat da zayıf bir koalisyonun AK Parti için kazanç anlamına gelebileceğini belirterek, "Ekonomi gelecek birkaç ay içinde zayıflayacak ve AK Parti bunu kendi politikalarının sonucu olmaktan ziyade istikrarsızlığın sonucu olacak gösterecek" dedi.