Ryabkov, restorasyonu kimin, ne zaman ve hangi mali koşullarda gerçekleştireceğinin ise henüz belli olmadığını kaydetti. Rus bakan yardımcısı, bu hususları netleştirmeden nihai anlaşma sağlanmasının ise mümkün olmadığını vurguladı.
Arak'taki reaktörün önemli miktarda plütonyum üretebilme kapasitesine sahip olarak inşa edildiği belirtiliyor. 5+1 ülkelerinin temsilcileri, İran ile müzakerelerde Arak ağır su reaktörüne yönelik endişelerini dile getirmiş ve İran'dan reaktörün kapatılarak çok daha az miktarda plütonyum üretecek başka bir reaktör kurmasını talep etmişti.
İran ise Arak ağır su reaktörüne tıbbi ihtiyaçlara yönelik radyoizotoplar üreteceği için gerek duyulduğunu açıklayarak, bu talebe karşı çıkmıştı. Tahran yönetimi, endişeleri gidermek amacıyla reaktörü yeniden yapılandırarak normal üretimin beşte biri oranında plütonyum üretmeyi teklif etmişti.
‘ASKERİ TESİSLER KONUSUNA ÖNCELİK VERİLMELİ'
Ryabkov, İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) öncelikle askeri tesislerin denetimi konusunda anlaşma sağlamalarının daha önemli olduğunu ifade etti.
Rus yetkili, İran ve UAEK arasındaki anlaşmazlıkların müzakeredeki tarafları rahatsız ettiğini belirterek, "Krizin çözümü en kabul edilebilir yol, İran ve UAEK arasında çerçeve anlaşma yapılması. Bunun ardından çerçeve anlaşmanın olası nihai anlaşma kapsamında nasıl uygulanacağını belirleyerek, hassas noktaları ortadan kaldırabiliriz" dedi.
5+1 ülkeleri İran'daki askeri tesislerin denetlenmesi için yetki istiyor. Tahran yönetimi ise bu talebe olumlu yanıt vermiyor. Tahran, nükleer programla ilgisi olmayan tesisler için ise kontrollü erişim vermeye sıcak bakıyor.