Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya’da düzenlenen G7 Zirvesi’nin ardından yaptığı değerlendirmede, G7 ve G8 formatlarının küresel sorunları görüşmek için yeterli olmadığını savunarak “Vladimir Putin’in, küresel ekonomi ve diğer alanlarda gerçek dengeleri gözeten daha verimli başka formüllere odaklandığını” söyledi.
Peki Ankara’da G7 toplantıları hakkında ne düşünülüyor? Küresel, bölgesel ve uluslararası sorunların çözümünde G7 toplantıları etkili bir araç mı? Türkiye açısından hangi formüller daha cazip görünüyor?
Konuyla ilgili, Sputnik Haber Ajansı’na konuşan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamer Kasım, şunları söyledi:
"Uluslararası sorunların çözümü için daha geniş bir katılımın olması gerektiği muhakkak. Eğer uluslararası sorunların çözümünden bahsediyorsak, Rusya, Türkiye gibi kendi bölgesi dışında da etkili olan güçlerin politikalarının dikkate alınması gerekiyor.
Dolayısıyla, Rusya ve Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımları birbiriyle uyuşmakta. Yani, G7 benzeri toplantılarda bu ülkeler dışlandığı takdirde, bölgesel krizlerin ve uluslararası sorunların çözümü mümkün olmaz diye düşünüyorum.
Tabi G-20 daha geniş katılımlı bir yapı; Çok farklı coğrafyalardan ülkeleri bünyesinde barındırıyor. G-20 içerisinde yer alan bazı ülkelerin, uluslararası politika ve ekonomi sistemindeki ağırlıkları her geçen gün artmakta. Bu tarz formatlarla uluslararası sorunlar ele alınmalı diye düşünüyorum."