Ankara'da 19 Aralık 2014'te imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliği Anlaşması'yla askeri eğitim, savunma sanayisi, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuşlandırılması alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi için mekanizma kurulacak.
10 yıl yürürlükte kalacak anlaşmaya göre, kabul eden ülke, anlaşmanın uygulanması amacıyla diğer ülkenin liman, havalimanı, hava sahasını kullanmasına, topraklarında kuvvetlerin konuşlandırılmasına, tesis, kamp, birim, kuruluş ve askeri tesislerinden yararlanmasına müsaade edecek.
İki tarafın askeri birim ve kuruluşları arasında işbirliği ve karşılıklı ziyaretler yapılacak. Taraflar arasında heyet değişimi olacak. Ortak manevra ve tatbikatlara katılmak üzere gözlemciler davet edilecek. Taraflar arasındaki askeri manevra ve tatbikatlara katılım sağlanacak. İkili manevra ve askeri eğitimlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili bilgi alışverişinde bulunulacak. Türkiye ve Katar, savunma sanayisi ve terörizmle mücadelede de işbirliği yapacak.
GEREKLİ İŞLEMLERİN BİTTİĞİ TARİHTEN İTİBAREN UYGULAMADA
Anlaşma, tarafların herhangi birisinin diğerine gönderdiği ve kendi ulusal yasalarına göre anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gerekli tüm işlemlerin tamamlandığını bildiren son yazılı bildirimin alındığı tarihten itibaren anlaşma yürürlüğe girecek ve geçerli sayılacak.
'ANLAŞMAZLIK ÇIKARSA MAHKEMEYE GİTMEK YOK'
Anlaşmanın en dikkat kısmı ise şu: “Anlaşmazlık ortaya çıktığı takdirde, bu anlaşmazlık istişare ve müzakerelerle çözülür. Bir yerel veya uluslararası mahkemeye ya da üçüncü tarafa başvurulamaz.” Muhtemel bir sorunun çözümü için 60 günlük müzakere süresi tanınırken, anlaşmazlık çözülemezse anlaşma yazılı bildirimle bitirilebiliyor.