Altı Nokta Körler Derneği Adana Şube Başkanı Osman Alıcı, görme engellilerin yakınları dışındakilerin yardımıyla oy kullanmalarının suistimale açık olduğunu söyledi. Görme engelliler için Braille alfabeli oy pusulası hazırlanması veya elektronik ortamda sesli yönlendirme sistemi kurulması gerektiğini söyleyen Alıcı, yaşadığı sıkıntıyı şu ifadelerle anlattı:
"Ben oy kullanmaya eşimle geldim. Yakınından destek alamayan görme engelliler de var. Görme engelliler, yakını dışında başka biriyle oy kullandığı zaman suiistimale çok açık. Tamamen vicdani bir mesele. Bu ortamda insan kendi iradesini ortaya koyamıyor. Seçim ortamları engellilere göre hazırlanmıyor. Eşimle ikinci kata çıktım ama bir ortopedik engelli olsaydı o da oyunu kullanmak için oraya çıkmak zorunda kalacaktı. Aynı kanunun ilgili maddeleri, görme engellilere öncelik sırası ve refakatçi ile oyunu kullanma hakkı veriyor. Bunda sorun yok ama seçim şartlarının engellilere göre olmadığı çok açık. Onun için dilerim ki bir sonraki seçimde her engelli grubu için seçim ortamları oluşturulsun. En uygunu elektronik ortam. Umarım ki ülkemin tamamında elektronik ortamda oy kullanımına geçilir. Engellilerin rahat etmesi için teknolojiye en uygun sistemlere geçmemiz lazım."
OĞLU ÜST KATA KUCAĞINDA TAŞIDI
Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde 79 yaşındaki Hüseyin Abacı, seçmen olarak kayıtlı olduğu okulun ikinci katına çıkmadan oyunu kullanmak istedi. Abacı, talebinin kabul edilmemesi üzerine oğlu tarafından kucaklanarak taşındı.
ENGELLİ RAMPASI YÜZÜNDEN OY VEREMEYECEKTİ
Malatya'da engelli Murat Yüksel, okula getirilen tahta rampayla salona ulaşıp oyunu kullandı. Kanuni Ortaokulu'nda oy kullanmaya tekerlekli sandalyeyle gelen Yüksel, okulda engelli rampası olmadığı için oy pusulasının yanına getirilmesini istedi. Görevlilerin kabul etmemesi üzerine Yüksel, duruma tepki gösterdi.
SEÇMEN EL ARABASINDA
Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yürümekte güçlük çeken 87 yaşındaki Pembe Ceylan'ı, oy kullandığı okula el arabasıyla gelini Hatice Ceylan getirdi.
Ülkü Ortaokulu önünde el arabasından indirilen Ceylan, bir süre dinlendikten sonra 1009 numaralı sandıkta görevlilerin yardımıyla oyunu kullandı.
OYUNU AMBULANSTA VERDİ
Siirt'te 'Evde Bakım Hizmetleri' kapsamında sağlık hizmeti alan birisi yatalak hasta diğeri engelli iki vatandaş, kendileri için tahsis edilen ambulanslarla giderek oy kullandı.
78 yaşındaki yatalak Hikmet Nart ile bedensel engelli 65 yaşındaki Suna Karaca, talepleri üzerine evlerine gelen ambulanslarla oy kullanacakları Şehit Orgeneral Eşref Bitlis Ortaokulu'na getirildi.
Nart ve Karaca'nın oy kullanacağı salona taşınmasının zor olacağının belirtilmesi üzerine sandık görevlileri, oy pusulasının ambulansa getirilmesine karar verdi. Nart ve Karaca, seçim görevlilerinin nezaretinde ambulansta oylarını kullandı.