Almanya'nın Krün şehrindeki Elmau Oteli'nde düzenlenen G7 Zirvesi'nin ilk gününde zirve karşıtları gösteriler devam etti. Otele giden yolu kapatan yaklaşık 50 kadar gösterici polis tarafından gözaltına alındı. Ellerinde G7 Zirvesi'ne katılan liderlerin fotoğraflarının bulunduğu balonlar taşıyan göstericiler, üzerilerinde 'Fakirliğe karşıyız' yazan dövizler taşıdı.
Diğer taraftan Alman polisi yapmış olduğu açıklamaya göre sarayın doğu tarafından saraya giden yolu kapatan 20 kadar gösterici de dağıtıldı. Göstericilerin yol kapatma eylemi yaklaşık 20 dakika sürdü.
Dün de NATO'nun Ukrayna üzerinden yayılmasına karşı çıkan ve aralarında Honduras ile Avusturya gibi ülkelerden protestocuların da olduğu 7.500 eylemci, Alman polisinin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
'G7'yi durdur' hareketi üyesi Simon Ernst "Bizler her yıl sıradan halkın daha da fakirleşmesine yol açan küresel kapitalizmi protesto ediyoruz. Burada İtalya'yı da, Yunanistan'ı da, Almanya'yı da temsil ediyoruz. Kapitalist ve baskıcı bu zirveye karşı uluslararası bir grubu temsil ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Hiking through the Alps to block #G7 with around 500 #stopg7elmau protester — curious how far we get @Ruptly pic.twitter.com/qFGvHpsKEh
— denise reese (@denice_ruptly) June 7, 2015
Aktivist Gustavo Wagner ise G7 zirvesine ABD Başkanı Barack Obama'nın katılımına da atıf yaparak şu yorumda bulundu: "NATO Ukrayna üzerinden genişlemek ve yayılmak istiyor. Bu yüzden Kiev'deki siyasi sistemi, AB ve NATO yararına olacak şekilde değiştirdi" dedi. Wagner ayrıca, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Avrupa'da casusluk yapması gibi önemli meseleler söz konusu olduğunda halkın küresel politikada şeffaflık talep ettiğini vurguladı.
Protestocular, G7 zirvesinin maliyetinin ev sahibi ülke Almanya'ya getireceği yükten de şikayetçi olurken, ABD ve Avrupa ülkeleri arasında 2018'de hayata geçirilmesi planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP), Avrupa ekonomilerine ABD lehine zarar vereceği düşüncesiyle karşı çıktıklarının da altını çizdi.
POLİSTEN PROTESTOCULARA BİBER GAZLI MÜDAHALE
Eylemciler ayrıca, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve ABD ülkelerinin katılacağı G7 zirvesi için Bavyera'ya gelen liderlerin rotasını da engellemeye çalıştı.
Images — Clashes of riot police and #stopg7elmau protester in Garmisch w/ pepper spray and fire extinguisher @Ruptly pic.twitter.com/j99oOaYJ7x
— denise reese (@denice_ruptly) June 6, 2015
Alman polisi ise eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Emniyet güçleri ve eylemciler arasında arbede yaşanırken, bir polis memuru ve bir protestocu yaralandı.
Police officer receiving medical treatment after seemingly being sprayed with mace. #G7Demo pic.twitter.com/C4zbS63dAT
— Peter Oliver (@PeterGOliver_RT) June 6, 2015
Öte yandan Münih İdare Mahkemesi'nin G7 Zirvesi'nin yapılacağı Elmau Şatosu'na yakın mesafede sadece 50 kişinin katılımıyla bir 'mini gösteri' düzenlenmesi için cuma günü verdiği izin de dün Bavyera İdare Mahkemesi'nce iptal edilmişti.
Mahkeme 'göstericilerin otelin önünde belirlenen protesto alanına polis araçlarıyla taşınmayı kabul etmemelerini' kararına gerekçe olarak gösterdi. Göstericilerin Elmau Şatosu'na yaya olarak gitme talebini ise mahkeme güvenlik gerekçesiyle reddetti.
MERKEL, MİNİ GÖSTERİYE 'DEMOKRASİNİN ZENGİNLİĞİ' DEMİŞTİ
16 KİLOMETRELİK GÜVENLİK ŞERİDİ
Liderleri korumak amacıyla alınan yoğunluk güvenlik önlemleri kapsamında zirve için bölgede 25 bin polis memuru görevlendirilirken, Elmau Sarayı'nın çevresine de 16 kilometre uzunluğunda güvenlik şeridi çekildi.
G8 grubu, Rusya'nın Kırım ve Ukrayna tutumunu protesto eden ülkelerin 2014'te Soçi'deki liderler zirvesine katılmama kararı alması üzerine G7 formatına dönmüştü. G7 liderleri geçen yıl Brüksel'de Rusya olmadan zirve düzenlemişti.