WikiLeaks'in Trans-Pasifik Ortaklık Antlaşması'nın (TPP) 'büyük biraderi' diye nitelediği TiSA, ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye, Meksika, Kanada, Avustralya ve İsrail gibi 24 Dünya Ticaret Örgütü üyesi arasında müzakere edilen bir uluslararası ticaret anlaşması.
WikiLeaks tarafından yayımlanan belgelere göre anlaşmayı müzakere eden ülkeler dünya ekonomisinin üçte ikisini oluştururken, bu ülkelerdeki hizmetlerin bütünü ABD ve AB ekonomilerinin yaklaşık yüzde 80'ine tekabül ediyor.
'ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERE VE HÜKÜMETLERE 'SINIRSIZ GÜÇ' VEREBİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR'
Öte yandan üye ülkeler arasında bankacılık, sağlık ve ulaşım gibi hizmetlerin serbestleştirilmesini öngören anlaşma, çok uluslu şirketlere ve hükümetlere 'sınırsız güç' verebileceği gerekçesiyle ve müzakerelerin gizliliği nedeniyle de eleştiri oklarının hedefi oluyor.
'HAYATİ KAMU HİZMETLERİNİ TEHDİT EDİYOR'
Nitekim İngiliz sivil toplum örgütü Global Justice Now'ın yöneticilerinden Nick Dearden WikiLeaks'in ifşaatının 'TiSA'nın hayati kamu hizmetlerini tehdit ettiği yönündeki endişeleri güçlendirdiğini' söyledi.
'DEMOKRASİ İÇİN KARA BİR GÜN'
Dearden, ''Hükümetlerimizin önerdiği böylesine radikal mevzuat değişiklikleri hakkında halk sadece bu ifşaatlar aracılığıyla bilgi edinebiliyor. Demokrasi için kara bir gün'' dedi.