Anlaşmalara göre Siemens, Mısır'da 12 adet rüzgar parkı (600 adet rüzgar gülü) ve 3 adet gaz santrali kuracak. Siemens firmasından yapılan açıklamada da firma tarihinde tek seferde alınan en büyük işin bu anlaşmayla üstlenildiği ifade edildi.
Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Almanya'nın Mısır ile sadece ticaret yapmak istemediğini bunun yanında Mısır'ın zorlu demokrasi yolunda kendilerine yardım etmek istediğini belirtti. Gabriel Mısır, ekonomisinin istikrarın sağlanmasının Arap coğrafyasına da örnek olabileceğini belirtti.
Sisi de Mısır'da istikrarın önemine işaret ederek Alman yatırımcıları ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Sisi yatırımcıların sorun yaşaması halinde Cumhurbaşkanlığı ofisinin kendilerine her türlü yardımda bulunacağı sözünü de verdi.
MERKEL: İDAM CEZASINA KARŞIYIZ
Abdülfettah El Sisi, Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Sisi ile Mısır'da Müslüman Kardeşler ve muhalefet üyelerine verilen idam cezalarını görüştüklerini kaydederek, "Çok sayıda idam cezası var. Bize göre bunlar engellenmeli. Almanya idam cezasına karşı" dedi.
SİSİ: İDAM CEZASI KONUSUNDA SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Sisi ise Merkel'e çeşitli konularda Mısır'ın bakış açısını anlattığını belirterek, Almanya ile işbirliğini derinleştirmek istediklerini söyledi.
Almanya'nın Mısırlılar tarafından çok değer gördüğünü, Mısır'da da saygın bir kültür geliştirmek istediklerini savunan Sisi, "Demokrasi üzerine çok konuştuk. Biz de Mısırlılar olarak demokrasi ve özgürlükleri seviyoruz. Demokratik ilkeler ve değerlerimiz var. Ancak biz çok zor bir dönemde yaşıyoruz. Tabi ki Mısır'da eksikliklerimiz var. Belki Avrupa'ya yönelik mesajımızı açık bir şekilde iletemedik. Bu şimdi bir fırsat" ifadelerini kullandı.
Mısır'daki idam cezalarına da değinen Sisi, "Sizin, bizim saygı duyduğumuz bir perspektifiniz var. Bizim de sizin saygı duymanız gereken bir perspektifimiz var. Bunu Şansölyeye anlattım" ifadelerini kullandı.
Mısır'da yargılama sürecini anlatan Sisi, mahkemelerinin ihtilal mahkemeleri olmadığını belirtti.
Bir gazetecinin, "2 yıl önce sizin bugün durduğunuz yerde Mursi durmuştu. Ona karşı idam cezası kaldırılırsa memnuniyet duyar mısınız" şeklindeki soruya karşılık Sisi yüzde 51 ile demokratik bir şekilde seçilen bir cumhurbaşkanının 2 yıl önce burada durduğunu fakat bu yüzde 51'in daha sonra onu görevden almak için sokağa çıkmaktan başka bir olanak bulamadığını belirterek şunları kaydetti:
"Almanya ve Avrupa açısından idam cezalarıyla ilgili sorununu anlayabiliyorum. Ancak (Mursi'ye verilen idam cezası) kararın mahkemenin birinci aşamasında verildiğini vurgulamak istiyorum. Yani daha üst mahkemeler var. Bu konuda ne yapabileceğimi söylemek istemiyorum. Sürecin devam etmesine izin verelim. Ne olacağını zamanı geldiğinde göreceğiz" diye konuştu.
SİSİ'YE PROTESTO
Bu arada basın toplantısının sonunda Merkel ve Sisi kürsüden ayrıldığı sırada Almanya'da çalışan gazeteci Eladly soru sormak istedi. Eladly, soru sormasına izin verilemeyince "O bir katil" diye bağırarak 'Rabia' işareti yaptı. Bunun üzerine Mısır'dan gelen basın mensupları ile delegeler "Yaşasın Mısır" şeklinde slogan attı.
Eladly, daha sonra korumalar tarafından salondan çıkarılırken, Merkel ve Sisi de hızla olay yerinden ayrıldı. Eladly'nin aynı zamanda üniversite öğrencisi olduğu belirtildi.