Şair Nazım Hikmet'in bugün ölüm yıldönümü… Nazım Hikmet, tam 52 yıldır memleketinden uzakta Rusya'nın başkenti Moskova'da yatıyor.
1902 yılında Selanik'te dünyaya gelen Nazım Hikmet, 1917 yılında Bahriye Mektebi'ne girdi. Ancak rahatsızlığı nedeniyle eğitimini tamamlayamadı. Anadolu'ya geçerek işgale karşı mücadeleye katıldı.
Şiir, roman ve tiyatro eserleri kaleme alan Nazım Hikmet, yazdıkları nedeniyle hayatının 12 yılını cezaevlerinde geçirdi.
48 yaşında yeniden askerlik yapmaya çağrılan Nazım Hikmet, deniz yoluyla yurtdışına kaçtı.
Nazım Hikmet, Rusya'da bulunduğu dönemde kendisine "saman sarısı" isimli şiir yazdıran Vera Tulyakova ile evlendi.
Sürgün yıllarında Bulgaristan, Macaristan, Fransa ve Küba'ya ziyaretlerde bulundu. Bu ülkelerde pek çok konferansa katılan Nazım, savaş karşıtı gösterilere de destek verdi.
Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 yılında hayata gözlerini yumdu. Ünlü şairin mezarı, Moskova'daki Novodeviçi Mezarlığı'nda bulunuyor.
Nazım Hikmet, memleket hasretini "Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni ve de uyarına gelirse, tepemde bir de çınar olursa taş maş da istemez hani…" dizeleriyle dile getirmişti.
Kendisinden sonra gelen birçok şair ve yazarı etkileyen Nazım Hikmet'in şiirleri pek çok sanatçı tarafından da bestelendi.
1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkartılan Nazım Hikmet, 2009 yılında yeniden vatandaş oldu.