Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya'nın bazı Avrupalı siyasetçilere getirdiği yaptırımlara yanıt olarak alınan kararı ‘zavallılık' olarak değerlendirdi.
Bununla birlikte gelişmenin dramatize edilecek boyutta önem taşımadığını ifade eden Ryabkov, "Bence, AP'ye hiç gidilmeyebilir. Orada yapacak bir şey yok. Zira meclisin çoğunluğunu dikkate alırsak, yapabilecekleri açıklamalar ve alabilecekleri kararlar, kolayca önceden tahmin edilebilir. Ayrıca Rusya'yı ilgilendiren konularda sağduyu ile alınan kararların sayısı maalesef her geçen ay azalıyor" diye konuştu.
‘SİYASİ ZAVALLILIK'
Rus diplomat, Avrupa'nın Moskova tarafından alınan cevap niteliğindeki tedbirlere yeniden cevap vermeye kalkmasını ‘siyasi zavallılık' olarak nitelendirerek şunları söyledi: "Bu tutum, insanların çevrelerinde olup bitenleri görmediğinin, gerçekleri kabul edemediğinin göstergesidir. AB karar alma mekanizmalarına böyle insanların da katılması karşısında yapılabilecek tek şey üzülmek…"
‘O ZAMAN BU ÖDÜLÜ TAŞIMAYA DEVAM ETSİNLER'
‘AVRUPALI VEKİLLERİN RUSYA KARŞITI HİSTERİLERİNİ Mİ DİNLEYELİM?'
Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Hukuku Komitesi Başkanı Andrey Klişas ise AP tarafından meclise girişi sınırlanan Rus parlamenterlerin karar yüzünden kaybettiği hiçbir şey olmadığını dile getirdi. Ria ajansına konuşan Klişas, "Orada ne yapacağız ki? Avrupalı vekillerin Rusya karşıtı histerilerini mi dinleyeceğiz?" dedi.
Karara en sert tepkiyi gösteren ise Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Mariya Zaharova oldu. Avrupa'nın Rus diplomat Çijov'a meclise giriş yasağı getirerek engizisyon mahkemeleri zamanına geri döndüğünü söyleyen Zaharova, Facebook hesabında yaptığı açıklamada şunları yazdı: "Rus diplomatlar için cadı avı ilan edildi. Sırada ne var? Rus diplomatları önce dini mahkemelerde yargılayıp sonra da Brüksel'de yakmak mı?"
AP, Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov'un meclise girişi kısıtlamıştı. Bu yaptırımın, Rusya'nın bazı Avrupalı siyasetçilere getirdiği ülkeye giriş yasağına yanıt olarak kabul edildiği belirtildi. Rusya, Ukrayna krizi sebebiyle AB'nin geçen yıl uyguladığı yaptırımların bir benzeri olarak geçtiğimiz hafta 89 Avrupalı siyasetçinin ülkeye girişini yasaklamıştı. Bu siyasetçiler arasında AP'nin önde gelen isimleri ile Baltık ülkeleri, Polonya, Romanya, İsveç, İngiltere ve Almanya'dan üst düzey askeri yetkililer ile güvenlik ve istihbarat yetkilileri bulunuyor.