İran'la, ‘5+1 ülkeleri' arasında süren nükleer müzakereler 30 Haziran'da nihai sonuca varacak. Müzakereler devam ederken, İran'ın içinde yoğun tartışmalar yaşanıyor. Ortadoğu ve İran Uzmanı Arif Keskin, nükleer müzakerelerin önemini ve etrafında dönen tartışmaları ‘Ali Topuz ile Dünya Hali'nde değerlendirdi.
'RUHANİ'NİN BAŞARISI, NİHAİ SONUCA BAĞLI'
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, ülkede vadettiği ekonomik başarısını, nükleer müzakerelerin başarısına bağladığını belirten Keskin, "Müzakereler başarılı olursa Ruhani, ekonomi konusundaki vaatlerini gerçekleştirebilir, aksi bir durumda başarısız olur" ifadelerini kullandı.
"Radikal muhafazakarlar, nükleer müzakereleri başarısızlığa uğratmaya çalışarak aslında, Ruhani'yi başarısızlığa uğratmak istiyorlar" diyen Keskin'e göre ülkede müzakereler üzerinden yürüyen bir iktidar mücadelesi var.
'HAMANEY'İN DURUŞU NET DEĞİL'
Keskin, dini lider Ayetullah Hamaney'in duruşunun net ve şeffaf olmayışına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Hamaney'in çizgisi bu yönde. Genellikle kendine bir kaçış kapısı bırakıyor. Bugün nükleer müzakereler sürerken yaşanan gerginlikte, Hamaney'in tutumunun daha net keskin ve şeffaf olmayışıdır. 2002'de nükleer müzakereler başladıktan sonra, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad iktidara geldiğinde, nükleer diplomasinin sorumlusu Hameney'di. O müzakereler yenilgiye uğrayınca bütün fatura, Ahmedinejad'a kesildi."