11 Eylül saldırılarından sonra yürürlüğe sokulan ve istihbarat kurumlarına geniş çaplı izleme yetkileri sağlayan yasanın süresi dolan maddeleri arasında, telefon kayıtlarını toplu olarak saklama yetkisi veren ve eski Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın sızdırmasıyla kamuoyunun bilgi sahibi olduğu tartışmalı 215. Madde öne çıkıyordu.
Seen on C-SPAN2: U.S. Senate moves forward on House-passed #NSA Surveillance bill, 77-17. pic.twitter.com/Bn3M9uq4zl
— CSPAN (@cspan) 31 Mayıs 2015
Süresi dolan diğer iki madde de, terör şüphelilerinin her türlü iletişiminin izlenmesi yetkisi ile herhangi bir terör örgütüyle resmi bağlantısı olmasa da bundan şüphe duyulanlar hakkında istihbarat toplanması yetkisini içeriyordu.
Ancak sahip olduğu yetkileri kullanan Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, sivil hakları ciddi biçimde ihlal ettiği gerekçesiyle engelleme yapınca süre uzatılamadı. Böylece ABD istihbaratı bazı kilit yetkilerini geçici de olsa yitirmiş oldu.
Diğer taraftan Senato, 215. Madde’nin reformdan geçirilmiş versiyonu olan, Temsilciler Meclisi'nde önceki hafta kabul edilen, Senato'dan ise geçemeyen ‘Özgürlük Yasası’nın (Freedom Act) yeniden genel kurula getirilmesini 17'ye karşı 77 oyla kabul etti. Telefon kayıtlarını saklama yetkisini devlete bağlı istihbarat kurumları yerine telefon şirketlerine veren bu yasayı, ABD Başkanı Barack Obama da destekliyordu.
BEYAZ SARAY: GEÇ DE OLSA ÖNEMLİ BİR ADIM
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de yaptığı yazılı açıklamada, Senato'nun Temsilciler Meclisi'nden geçen ‘Özgürlük Yasası’nı gündeme alma kararının geç de olsa önemli bir adım olduğunu belirtti.