Hürriyet gazetesinin aktardığı Robert Mackey imzasıyla yayımlanan makaleye, "Hali hazırda başbakanlık ofisinden yeni cumhurbaşkanlığı sarayına taşınan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta da yeni ve resmi olmayan bir rol üstlenmiş gibi görünüyor: Türkiye'nin baş basın eleştirmeni" ifadeleriyle başlandı.
Gazete, Erdoğan'ı 'Amerikan muhafazakârlarının taktik defterinden bir sayfa ödünç alarak, New York Times için üst üste üç gün ağzına geleni söyledi' ifadeleriyle suçladığı makalede, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hürriyet'in Muhammed Mursi'nin 2012'de yüzde 52 oyla seçilmesine rağmen idam cezasına çarptırılmasına atıf yapmasına sinirlendiği anlaşılıyor. Kendisi de yüzde 52 oyla göreve gelen Sayın Erdoğan, bu başlığı gizli bir tehdit olarak algıladı" denildi.
'GAZZE' YANITI
"Dün Hürriyet'in bağlı olduğu şirketin kamu ihalelerine katılmasının yasaklanması da büyük ölçüde bu başlığa verilen ceza olarak yorumlandı" ifadesi kullanılan makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ey New York Times, Gazze'de 16 gazeteci İsrail uçakları tarafından katledilirken ses çıkarmayan bir basın kuruluşu olarak güya bize basın özgürlüğü dersi vereceksin öyle mi?" sözlerine yer verildi, ardından da Gazze'de İsrail ordusu tarafından öldürülen gazetecilerle ilgili bu haberlerin geçmişte New York Times yazarları tarafından yazılıp kınandığı belirtildi.
NYT-ERDOĞAN DÜELLOSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile New York Times arasındaki gerginlik, Amerikan gazetesinin haftasonu yayınladığı bir makale ile başladı. "Türkiye Üzerinde Kara Bulutlar" başlıklı yazıda Erdoğan'a 'basın özgürlüğü' konusunda sert eleştiriler yöneltilmiş, ABD ve NATO’ya 'Erdoğan’ı durdurmaları için' çağrı yapılmıştı.
Ertesi gün bu eleştirilere yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise NYT'ye tepki göstererek, 'edep dışı' bulduğunu belirttiyi makaleye, "Sen bir gazetesin haddini bileceksin. Bir defa sen bunu yazmakla böyle bir haberi yapmakla kendi özgürlük alanının dışına çıkmakla Türkiye’ye müdahale ediyorsun" demişti. Erdoğan, New York Times'a yönelik tepkisini dün de sürdürmüş ve Amerikan gazetesinin Türkiye ile ilgili yayınlarının 'provokasyon koktuğunu' savunmuştu.