Stoltenberg, Ukrayna'daki çatışmanın bir ülkenin sınırları dışına çıktığını ve Rusya'nın tehlikeli davranışının bir parçası olduğunu belirterek, "Bu durumda, sınırlara ve egemenliğe saygı kilit öneme sahip" dedi.
'RUSYA İLE İŞBİRLİĞİNİ AMAÇLIYORUZ'
Rusya ile işbirliğini amaçladıklarını ve çatışmak istemediklerini ifade eden Stoltenberg, "Askeri ve diplomatik düzeyde Rusya ile temasları sürdüreceğiz" dedi.
NATO'nun Rusya'yı izole etmeye çalışmadığını belirten Genel Sekreter, "Ancak Rusya değişti ve bunu kabul etmemiz gerekir. Ancak bunu kabul ederken kendimiz değişmemeliyiz" yorumunda bulundu. Stoltenberg, ittifakın açıklık ve şeffaflık ilkelerine uymaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
'GELECEĞİNİ BELİRLEME HER ÜLKENİN EGEMEN HAKKIDIR'
"Kendi geleceğini belirleme her bir ülkenin egemen hakkıdır" diyen Stoltenberg, NATO'ya katılımla ilgili tüm kararların "somut ülke ile ittifakın 28 üyesi tarafından alınacağını" vurgulayarak, "Kimse bu sürece müdahale etme hakkına sahip değil" dedi.
Gürcistan'ın NATO üyeliğine ilişkin tutumlarının değişmediğini belirten Stoltenberg, "Gürcistan'ın ne zaman ittifaka katılacağı konusunda daha önce söylenenlere hiçbir şey ekleyemem" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, ayrıca Gürcistan'ın ittifakın birçok operasyonuna katılımını da takdir ettiklerini söyledi.
'KOLEKTİF SAVUNMAYI GÜÇLENDİRMELİYİZ'
Ukrayna'daki olaylar bağlamında kolektif güvenliği güçlendirmeleri gerektiğini belirten NATO Genel Sekreteri, "Kırım'ın Rusya tarafından yasadışı ilhakı, Avrupa'ya çatışmayı geri getirdi. Bu bağlamda kolektif savunmamızı güçlendirmeli ve Avrupalı müttefiklerimize yardım etmeliyiz. Soğuk Savaş'a dönmedik, ancak Rusya ile stratejik işbirliğine uzağız" dedi.
Rusya'nın yıllardır komşularının toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini vurgulayan Genel Sekreter, Ukrayna'da Kırım ve Donbass'ı, Gürcistan'da Güney Osetya ile Abhazya'yı ve Moldova'da Transdinyester'i örnek gösterdi.
'RUSYA'NIN TATBİKATLARI UKRAYNA'NIN DOĞUSUNA ASKER GÖNDERMEK İÇİN'
NATO Genel Sekreteri, "Tehdit, Rusya'nın tatbikatlarını şeffaflık ve öngörülebilirliği baltalayacak şekilde yapmasından oluşuyor. Rusya, başka ülkeye ait toprakların ilhakını, Kırım'ın ilhakını örtmek için ani tatbikatlar yapıyor. Ukrayna sınırlarında büyük ordu transferini örtmek ve ayrılıkçılara destek amacıyla Ukrayna'ya askerleri göndermek için bu tatbikatları kullanıyorlar" dedi.
Ukrayna'daki krizin Avrupa ve tüm dünya için meydan okuma olduğunu kaydeden Genel Sekreter, "Avrupalılar, çözüm arayışında öncü rol oynuyor. Ancak ABD'nin de bu konuya katılımı da yararlı" yorumunda bulundu.