Çin Devlet Konseyi, dünyadaki değişen dengeler ve riskleri gözönüne alarak ülkesini ve çevresini korumak gerekçesiyle, yeni savaş ve savunma stratejileri belirlediği "Beyaz Kitap"'ı basına tanıttı.
Çin Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü Kıdemli Albay Yang Yujun, Pekin'de bir basın toplantısında tanıttığı yeni stratejide, Çin geleneksel olan "kara, denizden üstündür" ilkesini terk ediyor. Bunun yerine okyanuslar, kritik güvenlik alanlarından dördüncüsü olarak yeni askeri stratejiye eklenecek. Uzay, siber dünya ve nükleer güç okyanuslarla birlikte Çin'in kritik güvenlik alanları olarak tanımlanıyor.
Devlet ajansı Şinhua'nın haberine göre savunma stratejisi "Aktif Savunma" olarak belirlendi. Son dönemde Güney ve Doğu Çin'de denizinde yaşanan gelişmelerin ardından Çin'in böyle bir değişiklik yaptığı düşünülüyor.
'BEYAZ KİTAP'TA NELER VAR?
Beyaz kitapta, Güney Çin Denizi'nde Spratly adalarında üs olarak kullanılmak için arazi ıslahı yapılması üzerine yaşanan gerginlik, tartışmalı sularda Çin'in giderek daha güçlü bir duruş göstereceğine işaret ediyor.
Çin, ABD'ye ait bir casus uçağının geçen hafta adaya yakın alanlar üzerinde uçuş yapması üzerine Washington'u eleştirmişti.
Halk Kurtuluş Ordusu'nun nükleer gücünün, caydırıcılık ve nükleer kontra yanı sıra orta ve uzun menzilli hassas görevler için yeteneklerini güçlendireceği de, beyaz kitabın muhtevasında yer alıyor. Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonu ve güçlendirilmesinin ulusal güvenlik ve yurtdışı çıkarları için kritik değer taşıdığı belirtiliyor.
Değişen stratejiyle birlikte Çin'in sınırlarının ötesindeki askeri varlığını artıracağı tahmin ediliyor.
ÇİN 4 ALANA ODAKLANACAK
Yeni strateji belgesi kapsamında askeri anlamda öncelik verilecek dört alan şu şekilde sıralanıyor:
— Okyanuslar
— Uzay
— Nükleer güç
— Siber savunma
PASİFİK'TE ÇİN- ABD ÇEKİŞMESİ
Pekin yönetimini Güney Çin Denizi'nde komşu ülkelere ait bölgeler üzerinde hak iddia etmekle suçlayan ABD, tartışmalı bölgelerden birisi olan Spratly Adalarında Çin'in denizi doldurarak askeri uçaklar için pistler yaptığını iddia etmişti.
Strateji belgesiyle birlikte aynı gün Vietnam ve Filipinler'in de üzerinde hak iddia ettiği Spartly Adalarına iki adet 50 metre yüksekliğinde deniz feneri inşa edileceği belirtildi.
TAYVAN'DAN BİRLİK ÖNERİSİ
Ma, "Madem bölgedeki egemenlik konusunda anlaşmaya varılamıyor, o zaman oradaki kaynakları paylaşabiliriz" ifadesini kullandı.
Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.