Filistin'in devlet olarak tanınması, SYRİZA'nın seçim vaatlerinden biriydi. İktidardaki partinin parlamento grubundan yansıyan bilgilere göre, Yunan meclisinde ilerleyen haftalarda Filistin'in devlet olarak tanınmasını öngören bir yasa tasarısı oylamaya sunulacak. Filistin'i tanıma kararı, İsrail ile ilişkilerin zarar görmemesi amacıyla hükümet kanalı yerine meclis kararıyla alınacak. Yunanistan meclisinin Filistin devletini 1967 sınırları çerçevesinde tanıyarak, İsrail'in yaratmış olduğu de facto durumu sorgulamaya açabileceği belirtiliyor.
Basına yansıyan iddiayı Sputnik ajansına değerlendiren SYRİZA Rodop Milletvekili Mustafa Mustafa, Doğu Kudüs başkentli bağımsız Filistin devletinin bir an önce kurulması ve tanınması gerektiğine inandıklarını söyledi.
'TANIMA İSRAİL İLE İLİŞKİLERİN BOZULMASI ANLAMINA GELMİYOR'
Milletvekili Mustafa, "İlkesel olarak partimizin görüşü, ‘Filistin sorununun Ortadoğu sorununun anahtarı olduğu' yönündedir. Bu sürecin bir sonuca ulaşması ve Doğu Kudüs başkentli Filistin devletinin kurulması gerektiği inancındayız. Bunun için Filistin'deki kurum ve kuruluşlarla daimi temas ve işbirliği içerisindeyiz. Hükümetin, dışişleri bakanlığımızın ve ilgili bakanlıkların bu konuda alacakları bir kararın zamanlaması konusunda birçok faktör rol oynuyor. Bu açılardan bağlayıcı bir şey söyleyemem. Ancak SYRİZA Partisi Dış İlişkiler Komisyonu olarak, Filistin sorununun bu şekilde çözülmesi gerektiği inancındayız. Doğu Kudüs başkentli bağımsız Filistin'in bir an önce kurulması ve tanınması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca birçok ülke, bu tanıma işlemini gerçekleştirdi. Bu tanıma, illa da İsrail'le olan ilişkilerin bozulması anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.
'RUSYA İLE ÇOK YÖNLÜ İLİŞKİLER İSTİYORUZ'
Yunanistan'ın AB tarafından Ukrayna krizi gerekçe gösterilerek Rusya'ya uygulanan yaptırımlara ilişkin tutumuna da değinen SYRIZA'lı Mustafa Mustafa, siyasi sorunların ekonomik ambargolarla çözüleceği inancında olmadıklarını belirterek "Aynı görüşün Avrupa'da da hakim olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.
Rodop Milletvekili, şunları söyledi: "Ülke olarak yoğun bir sıkıntı içerisindeyiz. Gerçekten hem hükümet, hem toplum olarak sınandığımız bir dönemden geçiyoruz. Bu çerçevede çok zor durumda olmamıza rağmen ilkesel olarak gerek bütün forumlarda, gerekse de Başbakanımız Aleksis Çipras'ın Vladimir Putin'le yaptığı görüşmelerde düşüncelerimizi açık ve net bir şekilde ifade ettik. Rusya ile çok yönlü ilişkiler istiyoruz. Ekonomik ilişkilerin yanı sıra doğalgaz hattının ülkemizden geçmesini de istiyoruz. Bunları Avrupa Birliği'ne karşı bir şantaj olarak kullanmak istemiyor, çok yönlü ilişkilerde olma temeline dayandırıyoruz. Daima AB'nin çizdiği çerçeve içerisinde hareket etmeye çalışıyoruz."
'AVRUPA'DA DEĞİŞİM OLMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'
Mustafa Mustafa, Ukrayna krizi konusunda da Minsk'te varılan anlaşmanın yaşama geçirilmesi taraftarı olduklarını söyledi:
"Diyaloğun, işbirliğinin taraftarıyız. Ekonomik ambargolarla sorunların çözüleceği inancında değiliz. Aynı görüşün Avrupa'da da hakim olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, ancak Avrupa Birliği'nin çizdiği çerçevenin de dışına çıkmamız söz konusu değil. Avrupa düzeyinde genel bir değişimin, daha olumlu bir yaklaşımın olmasını temenni ediyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapacağız. Çünkü Yunanistan'ın özellikle tarım ürünleri konusunda Rusya ile ciddi ilişkileri var. Ekonomik sıkıntılar yaşadığımız bir dönemde, toplumumuzun daha fazla mağdur olmasını istemediğimizden ambargo uygulanmasına karşı çıkıyoruz. Bu, hem ilkesel olarak bizim amaçladığımız bir durum, hem de krizi aşabilmek için işimize yarayabilecek bir anlayış değişikliği olacak."
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Nisan ayında Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Rusya'ya uygulanan yaptırımları ‘ekonomik savaş' olarak nitelemiş ve yaptırımlara karşı olduklarını söylemişti. AB'nin Ukrayna krizi gerekçesiyle Rusya'ya yaklaşık bir yıldır uyguladığı yaptırımların süresi Temmuz ayında dolacak. Birlik, yaptırımların kaldırılması veya uzatılması kararını, Haziran ayında yapılacak zirvede alacak.