Kırım ve Sevastopol Serbest Ekonomik Bölgesi, 1 Ocak 2015 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Nisan ayı ortasında düzenlenen Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu çerçevesinde 6 yatırımcı firmanın SEB’e katıldığı ve 28 şirketin de katılım başvurusunda bulunduğu duyurulmuştu.
Kırım Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Anna Kovalenko yaptığı açıklamada, özel rejimin tam olarak uygulanması için gereken bütün adımların atılmış olduğunu ve Kırım’a yatırım yapmaya ilgi duyanlar arasında sadece Rus şirketleri değil, aynı zamanda birçok yabancı şirketin de olduğunu söyledi.
KIRIM YATIRIMCILARI BEKLİYOR
Serbest Ekonomik Bölgesi gibi özel rejimin tam olarak uygulanması için gereken tüm belgeler yetkili merciler tarafından onaylandı. Sözkonusu özel rejim yatırımcı şirketlere büyük oranda vergi kolaylıkları sağlıyor. Kırım’a yatırım yapmak isteyen şirketler 10 yıllığına federal bütçeye giden kurumlar gelir vergisinden muaf tutularak, Kırım Cumhuriyeti bütçesine giden kurumlar gelir vergisini indirimli ödeyecek, aynı zamanda 10 yıllığına kurumlar emlak vergisinden muaf tutulacaklar, amortismana tabi varlıkları hakkında ise yüzde 2 oranında hızlandırılmış amortisman katsayısı uygulanıp düşük sigorta primleri ödeyecekler. Bugün Avrupalı yatırımcıların Kırım’a ilgi gösterdiklerini açıkça söyleyebilirim. Avrupalı şirketler, yatırım projelerine ilgi gösteriyor ve şartlarını öğreniyor. Fakat şu anda buradaki faaliyetlerini kamuoyuna açıklamadan yapıyorlar. Kırım ekonomisinin tüm alanlarında yatırıma ihtiyaç var ve bütün alanlara yatırımcı beklediğimizi söylemek istiyorum. Su temininden tutun, sanayi ve sağlık alanına kadar tüm alanlar yatırımcıları bekliyor. Dolayısıyla projesi olan tüm yabancı yatırımcıları karşılayıp onlarla bakanlıklar ve iş çevreleri düzeyinde kişisel iletişim sağlamaya, gerekli ilgiyi göstermeye ve butün konularda yardımcı olmaya hazırız.
Kırım'da yatırım için cazip ve gelecek vaat eden alanlardan bir tanesi tarım. Kırım Cumhuriyeti Tarım Bakanı Vitaliy Polişuk, şimdiden gerçek üretime yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların kendilerine başvurduklarını, Türkiye dahil tarım alanında başarılı olan birçok ülkeden yatırımcı beklediklerini söyledi.
Tahıl üretimi bu yıl iyi gelişiyor, hatta tahılı Kırım dışına satmaya bile hazırız. Bezelye üretiminde de artış gözlemleniyor. Bitkisel protein üretiminde iyi bir tecrübemiz var. Gelecekte bitkisel protein üretiminde elde ettiğimiz tecrübe temelinde hayvansal protein üretimini de geliştirmek istiyoruz. Bağcılıkta çok çekici yatırım imkanları var ve bugün Kırım’da bağcılığın geliştirilmesine öncelik tanınıyor. Sofralık ve şarapçılık üzüm çeşitlerinin üretimini ve tabii ki şarapçılıkta birincil ve ikincil işlemedeki önceliği arttırmak istiyoruz. Bu yönde büyük potansiyel görüyoruz.
Yatırımcılar üzüm bağları ve bahçeleri yetiştirmekten, sebzeciliği geliştirme ve son işlemlerine kadar tüm alanlarda faaliyet gösterebilirler. Seracılık konusunda çok özel potansiyel görüyoruz. Zira Kırım’ın Rusya’ya geri dönmesinden sonra doğalgaz alım fiyatı hemen hemen iki kat daha düşük oldu. Ukrayna’ya bağlı olduğumuz dönemlerde de seracılık vardı, fakat şimdi seracılıkta en önemli ve en pahalı sayılan kaynak olan doğalgazın fiyatındaki ciddi düşüş sayesinde bu alanda büyük potansiyel görüyoruz. Balık üretimi yüksek kazanç getirebilecek yatırım alanlarından bir tanesi. Ukrayna’da olduğumuz zamanlar Kırım’a hemen hemen hiç yatırım yapılmıyordu ve ekonomi mutlak çöküşle yüzyüze gelmişti. Dolayısıyla balıkçılık ve balık üretimi konusunda henüz yolun başındayız. Bu alanda tümüyle modernizasyonun yapılması gerekiyor. Tabii ki şimdi artık yatırım teklifleri geliyor ve Kırım’da ve özellikle denizde su kültürünün geliştirilmesine yönelik birçok proje inceleniyor. Bu alanda gelişme için de büyük potansiyel görüyoruz.
1 ile 3 Haziran arası Yalta'da "RosKrımInvest" Yatırım Forumu düzenlenecek ve potansiyel yatırımcılar Kırım'a bekleniyor.