Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 9 Mayıs Zafer Bayramı törenine katılmak için gittiği Moskova'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşme yapmıştı. Enerjiden, savunmaya kadar birçok alanda anlaşmaya varan liderler, Avrasya Ekonomik Birliği ile İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nın birbirine bağlanması için ortak çalışma öngören ortak bir bildiriyi de imzalamışlardı. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Uzmanlarından Sabir Askeroğlu, ‘Ali Topuz ile Dünya Hali'nde, Rusya ve Çin arasında yapılan anlaşmaların önemine dair konuştu.
İKİ YILDA, 51 ANLAŞMA
'HEM REKABET, HEM İŞBİRLİĞİ'
İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nın, çok önemli bir proje olduğunu belirten Askeroğlu, şöyle konuştu:
"Bu proje, uzun süredir Çin ve Rusya arasında rekabet meselesiydi. Çin'in teklifi, ürünlerinin yarının Kazan-Moskova istikametinden, diğer yarısının ise Orta Asya üzerinden Avrupa'ya gitmesiydi. Şimdi bu anlaşmayla, Çin bir anlamda Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği projesine finansörlük yapacak."
'İPEK YOLU, DENİZ YOLUNDAN DAHA GÜVENLİ'
"Deniz yollarının kontrolü ABD'nin elinde. Dolayısıyla ABD, Çin'le arasında herhangi bir kriz çıkması durumunda, Çin ticaretine ambargo uygulayarak, Çin ekonomisini sıkıntıya sokabilir. Dolayısıyla ticaretin deniz değil de karayolu üzerinden yapılması bir anlamda güvenliği sağlıyor. Ayrıca deniz yoluyla taşınan ürünlerin Avrupa'ya ulaşması 45-60 günü bulunuyor. Fakat İpek Yolu üzerinden gidecek mallar iki hafta içerisinde Avrupa'da olacak. Dolayısıyla bu proje Çin açısından hem ekonomik hem de stratejik açıdan önemli."