Yaklaşık iki yıl önce Rusya'nın kuzeydoğu taygasında bulunan beş kaplan, Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderilerek tedavi altına alınmıştı. Kaplanlara Ustin, Borya, Kuzya, İlona ve Svetlaya isimleri vermişti.
Rusya lideri Putin ise Kuzya, Borya ve İlona isimli kaplanları 22 Mayıs 2014'de Amur bölgesinde vahşi doğaya salmıştı.
Ustin ve Svetlaya isimli kaplanlar Haziran ayında 2014'te Yahudi Özerk Bölgesi'nde doğaya bırakılmıştı.
ADIM ADIM İZLENDİLER
Doğaya salındıklarında 1.5 yaşında olan kaplanlar, üzerlerine takılan cihaz sayesinde bir yıl boyunca adım adım izlendi. Amur Bölgesi Avcılık İdaresi'nden yapılan açıklamada, İlona, Kuzya ve Borya adlı kaplanların başarılı bir şekilde vahşi doğaya uyum sağlayıp avlanarak beslendiği belirtildi. Açıklamaya göre genç erkek kaplan Borya başlarda yiyecek bulmakta zorlandı fakat sonraları kendi kendine yavru yaban domuzu ve porsuk avlayabildi.
UZUN MESAFELER KAT ETTİLER
Kaplanlar, 1 yıl içinde uzun mesafeler de kat etti. Örneğin Kuzya, Amur Nehri'ni yüzerek geçti ve Çin'e gitti.
Dişi kaplan İlona, bir yıl içinde tam 2.4 bin km mesafe kat etti. Çin'e giderek köylülerin keçi ve köpeklerini avlayan Ustin'in ise şu anda Rostov Na Donu kentindeki bir hayvanat bahçesinde bulunuyor.
Dünyada çok az sayıda bulunan Amur kaplanları, tükenme tehlikesi altında olan türlerin belirtildiği kırmızı listede yer alıyor. Son verilere göre Rusya'da 450 adet Amur kaplanı var.
VAHŞİ RUS KAPLANLARI'NA KUŞ TÜYÜ YASTIK
Bu arada Rusya'nın Güney Sibirya bölgesindeki Altay Cumhuriyeti'ndeki bir hayvanat bahçesinde vahşi kedilere bir süreliğine ‘konforlu' yaşama imkânı verildi. Amur Üniversitesi Biyoloji Fakültesi'nden bilim insanları, hayvanat bahçesindeki hayvanların hayatlarını kolaylaştırmak ve fiziksel durumlarını geliştirmek için kaplanlara kuş tüyü yastıklarda uyuma olanağı sağladı. Benzer hizmet hayvanat bahçesindeki ayı ve kurtlara da verilecek.