Eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yargılandığı ‘hapishaneler baskını' ve ‘casusluk' davalarında idam cezasına mahkum edildi.
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve ardından hapse atılan Mursi'nin iki davasının duruşması için başkent Kahire'deki Polis Akademisi çevresinde erken saatlerden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik güçlerinin mahkemenin ana giriş kapısına ulaşılmasını engellemek için demir bariyerler koyduğu ve akredite olan basın mensuplarının da cep telefonlarını teslim ettikten sonra içeri girmelerine izin verildi.
Diğer sanıkların duruşma salonunda yerini almasının ardından Mursi de mahkemeye ulaştı ve ardından duruşmaya geçildi.
KESİN KARAR MÜFTÜLÜK GÖRÜŞÜNDEN SONRA
Mahkeme Mursi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişinin dosyasını, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderdi. Müftünün kararından sonra mahkeme kesin kararını açıklayacak.
İki davada da nihai kararın 2 Haziran'da yapılacak duruşmada açıklanacağı belirtildi.
HAPİSHANELER BASKINI DAVASI
Ülkede ‘Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı’ olarak da bilinen ‘hapishaneler baskını’ davasında, 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, ‘11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla’ suçlanıyor.
İlk duruşması 28 Ocak 2014'te yapılan davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011'deki devrim sırasında Gazze'den sızan yüzlerce kişi tarafından pek çok hapishaneye baskın düzenlenerek Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtığı iddia ediliyor.
HAMAS, HİZBULLAH VE İRAN İLE İŞBİRLİĞİ SUÇLAMASI
‘Casusluk davası’nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 35 kişi, ‘devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları’ öne sürülüyor.
20 YIL HAPSE MAHKUM EDİLMİŞTİ
Mursi ve beraberinde 12 sanık, kamuoyunda 'İttihadiyye olayları' adıyla bilinen, '5 Aralık 2012'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik' suçlamasıyla açılan davanın 21 Nisan'da görülen duruşmasında, yirmişer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Eski Cumhurbaşkanı Mursi, yargıya hakaret ve Katar’a istihbarat sağlamak suçlamalarıyla açılan iki ayrı davadan daha yargılanıyor.
ERDOĞAN: BATI MISIR'DAKİ İDAM KARARLARINA SEYİRCİ KALIYOR
HAMAS: MISIR YARGI TARİHİNDE KARA BİR LEKE
Hamas da, ‘davanın siyasi olduğunu, verilen kararın Mısır yargı tarihine kara bir leke sürdüğü’ eleştirisi yaptı. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Mısır'daki mahkemenin, Hamas mensuplarına ilişkin aldığı karar, gerçekten esef verici. Mısır yargısı Hamas'la ilgili olarak politik hedeflere göre hareket ediyor" dedi.