Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Modi, Rusya ile Hindistan arasındaki ayrıcalıklı stratejik ortaklığı genişletmeye yönelik konuları ve çeşitli ortak ekonomi projelerini ele aldı.
Başbakan Modi, Temmuz 2015'te Rusya'nın Ufa kentinde yapılacak BRICS ve Şangay İşbirliği Örgütü zirvelerine katılacağını teyit etti.
Putin, Hindistan'ın 9 Mayıs Zafer Günü törenlerindeki üst düzey katılımı için Modi'ye teşekkürlerini sundu.
MODİ VE Şİ SINIR KRİZİNİ MASAYA YATIRACAK
Modi'nin ziyaretine ilişkin Çin basınında çıkan haberlerde, Şi'nin geçen yılki Hindistan ziyaretinde Modi'nin memleketi Guiarat'a gittiği ve Modi'nin Şi'nin memleketi Şian'ı ziyaret etmesinin karşılıklı iki ülke dostluğunu pekiştirme girişimleri olarak görüldüğü yer aldı.
Liderlerin masasındaki en önemli konunun ise iki ülke arasında yıllardır çözüm bekleyen sınır krizi olacağı kaydedildi.
Öte yandan Modi'nin temaslarının, başlıca ekonomi ve ticari ilişkiler üzerine yoğunlaşmasının beklendiği ifade edildi. Ziyarette, teknoloji transferi, havacılık, otomotiv, hızlı tren, nükleer güç gibi alanlar ve Çin'in Hindistan'da yatırım planlarının görüşülmesinin hedeflenmesinin yanı sıra iki ülke arasında 10 milyon dolarlık yatırım anlaşmasının imzalanması bekleniyor.
MODİ, DENGE POLİTİKALARINI SÜRDÜRMEYE ÖNEM VERİYOR
Son olarak ocak ayında Hindistan ve ABD arasında imzalanan, Hindistan Okyanusu Bölgesi'nde işbirliğini içeren yeni stratejik ortaklık anlaşması, Çin tarafından eleştirilmişti. Bölgesel güvenliği korumayı amaçladığı belirtilen anlaşmanın, Güney Çin Denizi'nde bulunan tartışmalı bölgeleri hedef aldığı ifade edilmişti.
Hindistan ve ABD arasındaki bu anlaşmanın Çin-Hindistan ilişkilerini zayıflattığı ve Modi'nin denge politikasını sürdürmenin öneminin farkında olarak, Şi'nin Hindistan ziyaretinin ardından geçen 8 ay içinde gelişen bu olaylar üzerine Çin ziyareti ile ikili ilişkilerdeki güveni tekrar inşa etmek amacında olduğu vurgulandı.
Modi'nin Çin ziyaretini Kommersant'a değerlendiren uzmanlar, "Hindistan ve Çin arasındaki yakınlaşma, uzun süredir konuşulan Rusya-Çin-Hindistan stratejik ittifakıyla ilgili düşünceleri güçlendirmek için Moskova'ya yeni argümanlar sunacak" görüşünü dile getirdi.
Hong Kong'lu ekonomist Brian Young, BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvelerinden iki ay önce Modi ve Şi arasında yapılan görüşmelerin, Asya'daki iki dev ekonomiyi yakınlaştıracağını belirtti. Young'a göre, bu gelişme, Moskova'nın küresel ekonomi, finans ve güvenlik sistemlerini yeniden şekillendirme planlarına ivme kazandıracak.