Üçlü istişare, Akıncı 26 Nisan seçimlerini kazandıktan sonra, ara bölgede Eide'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Yunan muadili Nikos Kotzias ile yaptığı görüşmenin ardından, Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlamasının önemli ilerlemeyi simgelediğini ve Türkiye'nin Kıbrıs'ta uzun vadeli çözüm projesine ulaşılmasını arzı ettiğini söyledi.
Sputnik Haber Ajansı'na konuşan Kıbrıs Avrupa ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Andreas Theophanous, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
"Birçok Kıbrıslı, böyle olumlu bir gelişmenin uzun vadeli olmayacağı kanısında. Kıbrıs'ta müzakere sürecinin geleceğinden büyük beklentileri olan kişiler var. Elbette bu eğilimlerin nedeni var. Çünkü Mustafa Akıncı, modern liberal bir siyasetçi. Aynı zamanda diğer Kıbrıslılar, sonuçta Türkiye'nin söz hakkı olduğunu ve her şeye Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti'nin değil Türkiye'nin karar verdiğini düşünüyor."
"KIBRIS CUMHURİYETİ KORUNMALI"
"Ayrıca müzakerelerin özü değişmedi ve konfederasyona dönüştürülebilecek etnik birlik temeli üzerinde duruyor. Ben, sürdürülebilir olduğunu sanmıyorum ve bu tür girişimlere itidal içinde ve şüpheyle bakıyorum. Çünkü Rumların bu süre içinde çok daha fazla tavizde bulunduğu kanısındayım. Temel maddelerin artık hallolduğunu anlamak lazım. Bu, soruna olumlu açıdan bakmam için fırsat vermiyor. Kıbrıs Cumhuriyeti kurumlarının yerini başka bir şeyin, bir nevi konfederasyonun yer alacağı gelişmeleri görmek istemezdim. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin korunacağı daha entegre yaklaşım uygulanmalı. Mevcut yönetim biçimini koruyacak bir çözüm istiyoruz."