İlgili yerlere bütün girişimlerin yapıldığını aktaran Çavuşoğlu, ticari bir yük gemisi karaya yanaşırken ve her türlü araştırma ve soruşturma imkanı varken hiçbir uyarı yapılmadan doğrudan bomba ve toplarla saldırılmasını "barbarca" bir yaklaşım olarak nitelendirdi.
Bir Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı kuru yük gemisi "Tuna-1"e yapılan saldırının Libya'daki durumun gerçek sebebinin bir göstergesi olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Libya'nın kendi içine düştüğü durumun sebeplerini herkes merak ediyor. İşte göstergelerinden biri. Dışarıdan müdahaleler var, askeri yardım yapanlar var, silah yardımı yapanlar var. Hava saldırısı düzenleyenler var, yeni bir Sisi olma yolunda hevesli bir Hafter var. Libya'da bir taraftan müzakereler devam ederken bunu bozmak için adeta girişim yapan gruplar ve bunların dışarıdan destekçileri var."
Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya'da bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını istediğini hatırlatarak, özel temsilci Emrullah İşler'in her iki tarafa da ziyaretlerde bulunduğunu ve bölge ile sürekli temas halinde olduğunu söyledi. "Biz bölgenin gerçeklerini çok iyi biliyoruz" diyen Çavuşoğlu, Suriye, Irak, Yemen konularında Türkiye'nin son derece net politikalar izlediğini vurguladı.
‘UYARILARA RAĞMEN SEYRİNE DEVAM ETTİĞİ GEREKÇESİYLE VURULDU'
Tobruk Hükümeti'nden yapılan açıklamada, geminin Derna limanına yaklaşırken uyarıldığı belirtildi. Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanı Sakr Curuşi, yaptığı açıklamada, "Türk gemisinin Derne sahilinde sınır ihlalinde bulunduğunu ve uyarılara rağmen seyrine devam ettiği gerekçesiyle vurulduğunu" ileri sürdü. "Gemi, Derna kıyılarından 10 mil açıkta top ateşine tutuldu. Derna limanına yaklaşırken uyardık. Bir mürettebat hayatını kaybetti, bir de yaralı var" dedi. Askeri bir kaynak ise yangın çıktığını ve geminin Tobruk limanına çekildiğini söyledi.
TÜRKİYE İLE TOBRUK HÜKÜMETİNİN ARASI AÇIK
Türkiye ile Tobruk hükümeti arasında uzun süredir gerginlik hâkim. 2011'de Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından ülkede siyasi kaos patlak verdi ve iki başlı yönetim ortaya çıktı. Bir tarafta başta Batılı devletler olmak üzere uluslararası camianın büyük bölümü tarafından tanınan Tobruk hükümeti, diğer tarafta ise başkent Trablus'taki hükümet bulunuyor.
Tobruk hükümeti, geçen yaz Fecr-i Libya (Libya Şafağı) adı altında birleşen ve aralarında Müslüman Kardeşler taraftarlarının da bulunduğu İslamcı grupların Trablus'u ele geçirmesinin ardından ülkenin doğusuna çekilmek zorunda kalmıştı.
Tobruk hükümetinin başındaki Başbakan Abdullah el Sani, Türkiye'nin Trablus'taki hükümete silah yardımı yaptığını öne sürüyordu.