Ana teması 'Hiper Bağlı Bir Dünyada Demokrasilerin Geleceği' olan Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği'nin (EAPC) İstanbul’da düzenlenen 20. yıl konferansında bir araya gelen siyasi danışmanlar ve kampanya direktörleri, siyasetin, seçim kazanmanın ve kampanya yönetmenin sırlarını paylaştı.
Sputnik, konferansa katılan Rus siyasi danışmanlar Roman Smirnov ve Valentin Bianki ile Türkiye'deki seçim sürecini, Rus iç siyasetindeki son durumu ve Putin’e duyulan güvenin nedenlerini masaya yatırdı.
BİANKİ: ERDOĞAN HEDEFİNE ULAŞACAK
Türkiye'deki seçim sürecini değerlendiren Valentin Bianki, en önemli konunun başkanlık sistemi tartışmaları olduğunu vurguladı:
"Karadeniz'in diğer tarafından bakıldığında, son yıllarda Türk siyasetinde önemli değişiklikler olduğu görülüyor. Bence en önemli konu, başkanlık sistemine geçiş konusundaki tartışmalar. Bu konuda bazı somut adımlar atılmış durumda. İlk cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı ve cumhurbaşkanını parlamento yerine halk seçti. Genel duruma baktığımda, parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğun sağlanacağını ve Erdoğan'ın hedefine ulaşacağını düşünüyorum."
'TÜRKİYE'DE SEÇİM REKABETİ DAHA YÜKSEK'
Türkiye ve Rusya'daki seçim öncesi süreçleri kıyaslayan Bianki, Türkiye'de muhalefetin daha etkili olduğuna dikkat çekerek seçimlere yapılan itirazlar ele alındığında Türkiye'deki rekabetin Rusya'ya oranla daha fazla olduğunu kaydetti.
SMİRNOV: EN BÜYÜK SORUN, ERDOĞAN'A VERİLEN YETKİLER
Roman Smirnov, Erdoğan'ın yetkilerinin arttırılması için yapılan kanun değişikliklerinin ülkedeki en sorunlu konu olduğunu ifade etti. Smirnov, Erdoğan'ın ülkede kontrol elde tutmak için karizması ve nüfuzu aracılığıyla daha fazla yetki sahibi olmak istediğini ve bunun Rusya'daki durumla birçok paralellikler taşıdığını söyledi.
‘PUTİN MUTLAKA YENİDEN ADAY OLACAK’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 3. kez çıktığı Kremlin'de görev süresinin yarısını doldurdu. Rusya'da 2018 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri, ülkenin geleceği açısından belirleyici rol oynayacak. Rus uzmanlara, bu seçimlerde Putin'in aday olup olmayacağı konusunda ne düşündüklerini sorduk. Roman Smirnov'a göre, Putin, seçimlere mutlaka katılacak. Fakat Rus dış siyasetindeki durum ve ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle Putin, seçimlerde önceki kadar rahat olamayacak.
BİANKİ: PUTİN ERKEN SEÇİM KARARI ALACAK
Valentin Bianki'ye göre ise, Başkan Putin, erken seçim kararı alacak. Seçimlerin 2017 yılına çekileceğini ifade eden Bianki, "2016'da Duma seçimleri yapılacak. İktidar, Duma seçimlerinde reel siyasi mücadelenin nasıl şekillendiğine bakacak. Eğer 2018 yılına yönelik bir risk veya tehdit algısı oluşursa, Duma seçimlerinden bir sene sonra başkanlık seçimleri yapılır. Benim düşüncem bu yönde" dedi.
‘PUTİN'İN ALTERNATİFİ YOK’
Rus uzmanlar Bianki ve Smirnov, Putin'in Rusya'da alternatifi bulunmadığı konusunda hemfikir.Smirnov'a göre, Putin'in karizmasında bir lider veya Birleşik Rusya Partisi'nin gücüne sahip bir siyasi partinin ortaya çıkması kesinlikle mümkün gözükmüyor. Muhalefetin ekonomik ve teknik anlamda da yeterli imkanı bulunmadığını belirten Smirnov, muhalif temsilcilerin ülkedeki durumu istikrarsız hale getirmeyi hedefleyen adımlar atacağı görüşünde.
'HALK, KIRIM'IN DÖNÜŞÜNÜ PUTİN’İN BİREYSEL BAŞARISI OLARAK GÖRDÜ’
Roman Smirnov'a göre, Kırım'ın dönüşü, Rusya halkı üzerinde duygusal bir etki oluşmasına neden oldu. Halk, bunu uzun bir süre sonra Rusya'nın dış politikada kazandığı önemli bir zafer olarak gördü.
Bu tarihi olayda Putin'in rolüne de vurgu yapan Smirnov, "Kırım'ın kan dökülmeden, demokratik bir yolla Rusya'ya bağlanmasıyla Putin, küresel bir lider olduğunu, sorunları silaha başvurmadan çözebileceğini gösterdi. Halk, bunu Putin'in bireysel başarısı olarak kabul etti ve bu da Putin'e olan güvenin artmasını sağladı" dedi.
‘PUTİN'DEN BAŞKA KİM VAR Kİ?’
Valentin Bianki, Nisan ayında Uzak Doğu Bölgesi, Sibirya ve güney bölgeler olmak üzere Rusya'nın büyük bölümünü dolaşarak, halkın Putin'e bakışını gözlemlediğini anlattı. Halkın sıklıkla "Putin'den başka kim var ki?" sorusunu sorduğunu belirten Bianki, "Putin'e güvenin artmasında Kırım'ın Rusya topraklarına yeniden bağlanması açık bir şekilde görülüyor" dedi.
‘ABD SEÇİMLERİ, DÜNYADAKİ EN BÜYÜK SEÇİM ŞOVU’
Rus uzmanlarla Kasım 2016’da yapılması planlanan başkanlık seçimlerini de konuştuk. ABD’deki seçimler için ‘dünyadaki en büyük seçim şovu’ ifadesini kullanan Bianki, “Bunun nedeni sadece ABD’nin ülke olarak taşıdığı önem ve nüfuz değil. Seçim kampanyaları için ayrılan bütçeler de ABD’deki seçimleri bir şov haline dönüştürüyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘BUSH-CLİNTON YARIŞINI BİR KEZ DAHA İZLEMEK ÇOK KOMİK OLACAK’
Demokratların Hillary Clinton’u resmen aday gösterdiğini, Cumhuriyetçi kanadın en güçlü aday adayının Jeb Bush olduğunu belirten Jeb Bush olduğunu kaydeden Bianki, “ABD’de 2016 yılında yapılacak seçimlerde bir kez daha Bush-Clinton yarışını izlemek çok komik olacak” dedi. Bianki’ye göre, ABD’de yeni başkanın göreve gelmesinin ardından küresel politikada bir değişiklik yaşanmayacak. Rusya ve ABD arasındaki ilişkiler ise daha da kötüye gidecek.
SMİRNOV: ABD BAŞKANINI LOBİLER YÖNETİYOR
Roman Smirnov, ABD’nin imparatorluk geleneğine göre yönetildiğini söyleyerek, Kennedy, Clinton ve Bush aileleri arasındaki klan çekişmelerinin olağan olduğunu ifade etti. Bu sebepten ötürü ABD başkanlarının ülke politikasını belirleyen kişiler olmadığına dikkat çeken Smirnov, şöyle konuştu:
“Başkan için sadece bir yön belirleniyor. ABD’de çok sayıda sanayi ve finans kuruluşları, lobi grupları bulunuyor. Bunların tamamı, başkanın politikasını belirliyor. Bu nedenle, Valentin’e katılıyorum. ABD’nin politikasında değişiklik beklememek gerekir. ABD, ABD olarak kalmaya devam edecek.”