Gazetenin İsrail'in Tarihi Eserler ve Anıtlar Kurulu'nun himayesindeki Ölü Deniz Tomarları Projesi Başkanı Pnina Şor'a dayandırdığı haberde, "Doğu Kudüs’teki Ölü Deniz yakınlarında bulunan iki bin yıllık el yazması daha önce İsrail’de sergilenmedi" bilgisine yer verildi.
Ölü Deniz Tomarları, bir kısmı İbranice, bir kısmı da artık ölü bir dil olan Aramice ile kâğıt, deri veya bakır plakalar üzerine kaydedilmiş kırk bin adet elyazması parçasından oluşuyor. Bu parçaların bir araya getirilmesiyle tam beş yüz kitap yeniden oluşturulmuştur.
Ölü Deniz Tomarları’nın bulunması, yirminci yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri. Bu tomarlar, M.Ö. birinci yüzyıldan M.S. ikinci yüzyıla değin Ölü Deniz kıyısındaki Kumran vadisine yerleşmiş olan dini bir topluluğun tarihçesini aydınlatmıştır. Bu topluluk, Kumran Topluluğu veya Esseneler olarak bilinen, dışa kapalı Yahudi bir toplumdu.
"Zadokite Belgeleri", "Toplum Kuralları" ve "Disiplin El Kitabı" gibi yazılar, Kumran'daki günlük yaşam hakkında oldukça geniş ölçüde bilgi sahibi olunmasını sağladı.