İngiltere’deki 50 milyona yakın kayıtlı seçmen, ülkenin zayıf düşen ekonomisini canlandırabilecek, AB’den ayrılıp ayrılmama konusunda son sözü söyleyecek ve İskoçya’nın bağımsızlık isteğini bastıracak yeni bir başbakan seçmek için oy vermeye başladı. Sandıklar yerel saatle 21.00'da (TSİ 2300) kapanacak.Ülkenin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldığı için oy sayım işleminin yavaş sürmesi öngörülüyor. Posta yoluyla da oy kullanılabilen İngiltere'de seçmenlerin yaklaşık yüzde 20'si halihazırda oyunu bu yolla vermişti.
Kraliyet üyeleri teknik olarak oy verebiliyor olsa da Kraliçe 2. Elizabeth tarafsız kalmak adına oy kullanmamayı tercih ediyor. Ayrıca yanlış partiye oy verenler ikinci bir oy pusulası talep edebiliyor.
Bu seçim, tarihin sonuçları en tahmin edilemeyen genel seçimi olarak nitelendiriliyor. Nitekim yalnızca dün yapılan 7 anketten 3’ü, parlamentonun 650 koltuklu Avam Kamarası’nda çoğunluğu sağlamaya çalışan Başbakan David Cameron’ın Muhafazakâr Parti’si ile muhalif Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi arasında başa baş bir mücadele geçeceğini işaret etti. Önde gelen anket kuruluşlarından YouGov’a göre ise Muhafazakârlar 284, İşçi Partisi 263 koltuk, İskoç Ulusalcılar 48, Liberal Demokratlar 31, AB karşıtı ve sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) 2, Yeşiller 1, Galler ve Kuzey İrlanda merkezli partiler de 21 koltuğa ulaşacak.
KOALİSYON İHTİMALİ YÜKSEK
Diğer taraftan hiçbir partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağlayamayacağı da tahminler arasında. Bu durumda koalisyon hükümeti için diğer küçük partilerle uzlaşı arayışına girilecek. 2010’daki genel seçimlerde de hiçbir partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli milletvekili sayısına ulaşamaması üzerine sandıktan birinci çıkan Muhafazakâr Parti, Liberal Demokratlarla koalisyon hükümeti kurmuştu. Bu, 36 yıl aradan sonra gelen ilk
koalisyon hükümetiydi.
YENİ GENEL SEÇİME DE GİDİLEBİLİR
2. Elizabeth'in yeni hükümetin programını okumasıyla yeni vekiller resmen 27 Mayıs'ta işbaşı yapacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar ülkede siyasi partilerin hükümeti kurma çalışmaları yürütmesi ve yoğun pazarlıkların yaşanması bekleniyor. Hükümetin güvenoyu alamayarak kurulamama ihtimalinden de bahsedilen ülkede yeni bir genel seçim olasılığı da bulunuyor.
Seçim kampanyası kapsamında yaptığı son konuşmasına “Bu yarış bugüne kadar gördüğümüz en başa baş mücadele olacak” derken, Cameron seçmenlerinden oy isterken “Sonradan pişman olacağınız bir şey yapmayın” mesajı verdi.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 15 Nisan'da açıkladığı tahmine göre, İngiltere 2020'de hala bütçe açığı problemi yaşıyor olacak. Dolayısıyla partilerin vaatlerinin temelini, genel olarak bütçe açığını azaltmaya yönelik politikalar oluşturuyor. Muhafazakarlar ekonomiyi düzeltme, vergileri düşürme ve AB üyeliğinden çıkışı vadediyor. İşçi Partisi’nin vaatleri arasında ise bütçe açığını her yıl biraz daha kapatmak ve zar zor geçinen işçi ailelerinin haklarını savunmak yer alıyor.
İSKOÇYA'DA 'ULUSALCILARLA MUHAFAZAKARLAR EŞ'
Öte yandan İskoçya'da en çok hangi partinin oy alacağı büyük merak konusu. Muhafazakarların İskoçya’daki oy oranının düşük düzeyde kaldığı görülürken, seçim yarışı İşçi Partisi ile yalnızca İskoçya'da faaliyet gösteren İskoç Ulusal Partisi (SNP) arasında geçmişti. Nitekim İşçi Partisi bu seçimlerde bölgedeki kampanyasında, SNP'ye verilecek oyların Muhafazakar Parti'ye yarayacağını savundu.