Barzani, "kendi geleceğini belirleme fırsatının, referandumla Kürt halkına verilmesi gerektiğini ama bunun da şiddetten uzak, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olması gerektiğini" söyledi.
"Kürtlerin Kobani'den Hanekin'e, IŞİD ile bin 500 kilometre uzunluğunda bir alanda savaştığını" ifade eden Barzani, bu mücadelenin de bir bedeli olduğuna dikkati çekti.
Barzani, IŞİD ile mücadelede bin 200 peşmergenin öldüğünü, 7 bininin de yaralandığını, buna ek olarak maddi ve moral kayıpları yaşandığını belirtirken, bunun yanında, IŞİD'den kaçan insanlarla Suriyeli mülteciler için güvenli bölge haline geldiklerini ve şu anda yerlerinden edilenler ile Suriyeli mültecilerin sayısının yerel nüfusu geçtiğini anlattı.
"BU YÜKÜ TEK BAŞIMIZA KALDIRAMAYIZ"
Barzani, "İnsani ve ulusal sorumluluğumuz var ama aynı zamanda, bize çok ağır bir yük getiriyor ve bunu sadece kendi başımıza kaldıramayız" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ABD yönetimine, IŞİD ile mücadelede destekleri için teşekkür eden Barzani, dünkü Beyaz Saray'daki toplantıda da Obama ile Biden'ın "peşmergenin doğru silah ve mühimmata sahip olmasını istediğini" gördüklerini ifade etti.
Barzani, "Önemli olan silahlar, bunun hangi yollarla, nasıl geleceği o kadar önemli değil" diye konuştu.
"KENDİ GELECEĞİMİZİ BELİRLEME HAKKI"
Barzani, IŞİD ile mücadele tüm Irak halkının birlik içinde olmasını gerektirdiğini, bunun da ülkenin ne kadar demokratik olacağına ve farklı kesimlerin bir araya yaşama başarısına bağlı olduğunu dile getirdi.
Uzlaşma konusundaki çabalarının devam ettiğini ifade eden Barzani, "Ama bu, bizim kendi geleceğimizi belirleme hakkımız için engel oluşturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
"ÖNCELİK IŞİD'LE MÜCADELE"
Barzani, 'bağımsızlığa' dair bir soru üzerine, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" ifadesini kullandı. Bunu, "devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç" olarak tanımlayan Barzani, "Referandumumuz olacak ama şimdi IŞİD ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduğunda yapılacak" dedi.
Barzani, "Musul'un kurtarılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu noktada Bağdat, ABD ve koalisyonla istişarelerde bulunuyoruz" diye konuştu.
"TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLERİMİZ VAR"
Bölgedeki diğer Kürtlerin durumuna yönelik soru üzerine ise Barzani, bölgedeki her bir parçanın kendine özgü yapısı bulunduğunu, barışçıl ve demokratik olan her türlü çözümleri desteklediklerini söyledi.
Barzani, Türkiye ile özellikle de ekonomik alanda olmak üzere iyi ilişkilerden memnuniyetini dile getirdi.
DIŞİŞLERİ BAKANI YARDIMCISINDAN IŞİD'LE MÜCADELE VURGUSU
Bu arada Barzani Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ile de görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Kürt peşmergeler ve Kürt halkının IŞİD’le mücadeledeki 'önemli rolü' dahil olmak üzere bir dizi konunun ele alındığı belirtildi:
"Blinken bilhassa, operasyonları koordine ettiğimiz ve bilgi paylaştığımız Bağdat ve Erbil'daki ortak operasyon merkezleri ile Irak güvenlik güçlerine rehberlik ve eğitim sağlamak üzere Irak'ta biri Erbil yakınlarında kurulan 4 eğitim tesisine atıfta bulundu. Bu programları güçlendirmek ve Irak güvenlik güçleri ile Kürt peşmergelere IŞİD’i yenilgiye uğratmak için gereken askeri yardımı sağlamak için Koalisyon ve Irak hükümetiyle birlikte çalışmaya olan bağlılığımızı vurguladı."