İstanbul'da düzenlenen 12. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF-2015) düzenlediği basın toplantısında Sputnik'in sorularını yanıtlayan Goreslavskiy, Türkiye'ye askeri teknoloji transferini arttırmak istediklerini vurguladı.
Rosoboronexport'un genel müdür yardımcısı, Türk şirketleriyle farklı projeler üzerinde çalıştıklarını belirterek Türkiye ile işbirliğinin geleceğinden ümitli olduklarının altını çizdi.
Goreslavskiy, Türk Şirketlerinin en fazla ilgiyi füze sistemleri, havacılık endüstrisi, motor üretimi, taarruz teknolojileri ile deniz-hava-kara sınır güvenliğine yönelik sistemlere gösterdiğini belirtti.
Goreslavskiy'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün fuardaki konuşmasında vurguladığı 2023 savunma sanayi hedefleri soruldu. Türkiye'nin hedeflediklerini söyleyen Rus yetkili, talep gelmesi durumunda Türk savunma sanayisine teknoloji transferi yapmaya ve Türkiye yönetiminin hedeflerini gerçekleştirmesi konusunda desteklemeye hazır olduklarını vurguladı.
'BAKAN YILMAZ RUS HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNE İLGİ GÖSTERDİ'
Goreslavskiy, Türkiye Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Rus hava savunma sistemlerine ve havacılık endüstrisi alanındaki ürünlere ilgi gösterdiğini söyledi.
Rus yetkili, Bakan Yılmaz'ın fuarda Rosoboronexport'un standına uğradığını ve işbirliğinin devamından yana olduğunu söylediğini kaydetti.
'YAPTIRIMLAR İLGİYİ ARTTIRDI'
Goreslavskiy, Rusya'ya yönelik yaptırımların Rosoboronexport'un ihracatını etkilemediğini vurguladı. Yaptırım sürecinde çeşitli sorunlar yaşadıklarını ancak bunların tamamını aştıklarını ifade eden Rus yetkili, "Yaptırımlar hedefine ulaşmadı.
'IDEF-2015'İ ÖNEMSİYORUZ'
IDEF-2015 Fuarı'nın Rosoboronexport şirketi için faydalı bir müzakere platformu olduğunu belirten Goreslavskiy, "IDEF-2015'i önemsiyoruz. Başta Türk şirketleri olmak üzere Güney Afrika, Çin, Brezilya ve Malezya gibi ülkelerin temsilcileriyle verimli görüşmeler yaptık. Afrika ülkeleri ile yoğun işbirliği görüşmeleri yürütüyoruz" diye konuştu.
FUARIN RUS BÖLÜMÜ ORGANİZASYONUNU ROSTECH DEVLET ŞİRKETİ ÜSTLENDİ
Rusya, fuarda 200'den fazla silah ve askeri teçhizatın tanıtımını yapıyor. Fuarın Rus bölümünün organizasyonunu Rostech devlet şirketi üstleniyor.
Fuardan önce RIA Novosti'ye konuşan Rostech temsilcisi, hava savunma sistemleri, zırhlı araçlar ve deniz savunma teçhizatı ile silah projelerinin Rusya ve Türkiye arasındaki askeri ve teknik işbirliğinin öncelikleri olduğunu belirtmişti.
Rus yetkili, "Çabalarımızın önemli istikametlerinden biri de Türk savunma sanayisiyle bilimsel ve teknik işbirliğini geliştirmek. Yakın menzilli hava savunma sistemleri, zırhlı araçlar ve ayrıca deniz savunma teçhizatı ve silahlarla ilgili ortak projeler en umut verici işbirliği alanları olarak gösterilebilir" demişti.
5 Mayıs'ta kapılarını açan IDEF-2015, 8 Mayıs'ta sona erecek.