Konuya ilişkin açıklamanın Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ABD ziyaretini tamamlamasının hemen ardından yapılması dikkat çekti.
Ziyareti sırasında Washington’un Doğu Çin Denizi’nde Japonya ile Çin arasında yaşanan ada krizinde Japon tarafını desteklediği mesajı verilmişti.
Şinzo Abe ABD ziyaretini gerçekleştirdiği sıralarda, Çin tartışmalı adaların bulunduğu bölgede askeri faaliyetlerini arttırmıştı. Pekin ise görüşmenin hemen öncesinde yaptığı açıklamayla, ada krizinde geri atmayacağını bildirmişti.
'JAPONYA FIRSAT BULDU'
Uzak Doğu Enstitüsü Japonya Araştırmaları Merkezi uzmanı Viktor Pavlatenko, Çin’in bu adımlarının, Japonya’nın kalıcı askeri varlığının olmadığı bölgeye acil müdahale gücü yerleştirme kararı almasına neden olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Japonya’nın attığı adımlar, bölgedeki askeri-siyasi konumunu pekiştirmeye yönelik. Tokyo durumu, askeri-siyasi planlarını gerçekleştirmek için bir fırsat olarak görüyor. Hem Miyaki hem de İshigaki, Çin Deniz Kuvvetleri’nin Doğu Çin Denizi’nden Pasifik Okyanusu’na geçiş güzergahında bulunan adalardır. Uluslararası boğazlar bunlar. Japonya bu bölgeye silahlı kuvvetlerini konuşlandırmak için fırsat yakalamış oldu. Gelişmeler, Japonların daha önce sadece iddialarla yetindikleri konularda daha kararlı şekilde davranmaya başladıklarını gösteriyor."
Çin, Senkaku adalarının kendisine ait olduğunu savunarak, Japonya’yı adaları işgal etmekle suçluyor.