Cenevre Bildirisi'nin kabul edilmesinin ardından 3 yıl geçtiğine ve savaşın beşinci yılında krizin daha da büyüdüğüne dikkati çeken de Mistura, siyasi süreç için çabaların iki katına çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.
De Mistura, Moskova görüşmelerinin ve Mısır'da yapılan görüşmenin faydalı olduğunu belirterek Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması için yeni bir girişimde bulunulması gerektiğini vurguladı.
Söyleyecek bir şeyi olan ve bölgede etkili bütün tarafların görüşmelere çağrılması gerektiğini belirten de Mistura, "İran tıpkı Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün gibi bölgede önemli bir aktör ve BM üyesi" dedi.
GÖRÜŞMELER BUGÜN BAŞLADI
BM Suriye özel temsilcisinin; hükümet temsilcileri, muhalifler, bölgesel ve uluslararası aktörlerle ayrı ayrı yapacağı Suriye görüşmeleri bugün başlıyor.
Elçiler ve uzmanlar seviyesinde yapılacak görüşmelerin 5 ila 6 hafta sürmesi bekleniyor.
BM, görüşmelere İran ve Türkiye gibi bölgesel ve uluslararası aktörlerin de davet edildiğini ancak IŞİD ve Nusra Cephesi gibi terör örgütlerinin görüşmelere çağrılmadığını duyurmuştu.
İKİ KÜRT HEYETİ
Cenevre konferansına Kürtler iki farklı heyetle katılacak.
Rudaw'a konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Kürt üyesi Fuad Eliko, Selah Derviş'le birlikte SMDK içindeki Kürtleri temsilen pazartesi günü başlayacak olan konferansa katılacaklarını söyledi.
Rojava bölgesini kontrol altında tutan Kürt örgütü PYD de konferansa 'Demokratik Özerklik' adıyla katılacak ve "Suriye'nin Demokratikleştirilmesi" projesini sunacak.
Rojava merkezli ANHA haber ajansına konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim de Mistura'nın davetini doğrulayarak, konferansta yer alacaklarını bildirdi.
22 Ocak 2014 yapılan Cenevre 2 konferansına Demokratik Birlik Partisi (PYD) davet edilmezken, ENKS bünyesindeki partiler konferansa SMDK nezdinde katılmıştı.