Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud'un ortak açıklamalarında, İran ile nükleer anlaşmanın ne gibi garantiler içermesi gerektiği konusu öne çıktı.
İran’la nükleer müzakereleri yürüten 5+1 grubunda yer alan Fransa ile Suudi Arabistan’ın bu açıklamasında, en geç 30 Haziran’a kadar imzalanması gereken nihai anlaşmanın gerekliliğine ve Tahran’ın bölgedeki tutumunun nasıl olması gerektiğine vurgu yapıldı: 'Fransa ve Suudi Arabistan, İran’la güçlü, uzun vadeli, doğrulanabilir, kafalarda herhangi bir soru oluşmasına mahal vermeyecek ve bağlayıcı bir anlaşmaya varılmasının gerekliliğini teyit etti. Söz konusu anlaşma aynı zamanda bölgedeki güvenlik ve istikrar dengesini bozmamalı ve İran’ın komşularının güvenlik ve istikrarını da tehdit etmemeli.'
Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Hollande ile Hadi ikili ilişkilerin yanı sıra Yemen'deki son gelişmeleri ele aldı. Hollande’ın Cerba'yı kabulünde ise Suriye'deki son gelişmelerle ilgili konular değerlendirildi.
'FRANSA DA BİZİMLE, BURADA BİZİMLE OLMAK SİZİN ELİNİZDE'
Öte yandan Hollande’a eşlik eden bir diplomat Reuters haber ajansına bu ziyaretin başka bir anlamı olduğunu söyledi. Fransa’nın Suudi Arabistan’la ilişkilerini geliştirmek istediğini ve Ortadoğu’da daha çok rol oynamak istediğini belirten diplomata göre, Fransa’nın KİK toplantısına çağrılması da aslında ABD’ye mesaj niteliği taşıyor: “Gelmemizi istediler çünkü ABD’lilere şunu söylemek istiyorlar: Bakın, Fransa da bizim yanımızda. Dolayısıyla uzaklaşmayıp burada bizimle olmak sizin elinizde.”
Arap Baharı sonrasında bölgede öne çıkan bir rol üstlenmeye yönelik politikalarıyla dikkat çeken Fransa’nın lideri Hollande, Suudi Arabistan ziyareti öncesinde de, sahip olduğu doğalgaz rezervi sayesinde Ortadoğu’nun önemli aktörlerinden biri haline gelen Katar’daydı. Başkent Doha'da bir araya gelen Hollande ile Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani’nin görüşmesinde, Fransız Dassault şirketinin ürettiği Rafale tipi 24 tane savaş uçağının 6.3 milyar euro’ya satışını içeren anlaşma imzalandı.
Fransa, bu yıl içinde Hindistan ve Mısır’a da savaş uçakları satmayı başarmıştı.
Öte yandan Hollande, bugün Riyad’da yapılacak olan Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan KİK’in toplantısına davet edilen ilk Batılı lider olarak katılacak.