Rusya ve Çin, önümüzdeki haftalarda Akdeniz'de ortak askeri tatbikat düzenleyecek. Çin Filosu'nun Akdeniz'deki bu ilk tatbikatına 9 savaş gemisi katılacak. Peki bu tatbikat ne anlama geliyor? Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, konuyu Sputnik için değerlendirdi.
'TABİKAT, NATO'YA KARŞI BİR GÜÇ GÖSTERİSİ'
Bu tatbikatı, Rusya'yla Çin'in ortaklıklarının devamı olarak niteleyen Caşın, şöyle konuştu:
Tatbikatta kullanılacak gemilerin okyanus gemileri olduğunu belirten Caşın, "Bu 9 tane geminin ve gerçek mermilerin kullanılacağı çok ciddi bir tatbikat" dedi.
'TÜRKİYE BU TATBİKATTAN DERS ALMALI'
Caşın'a göre bu tatbikat, Rusya ve Çin'in, Doğu Akdeniz'de ‘Arap Baharı'ndan kaynaklanan istikrarsızlıklara karşı duruşunu değiştirmediğini gösteriyor. Akdeniz havzası, son yıllarda Türkiye'nin de stratejik öncelik tanıdığı noktalardan biri. Peki bu durumda Ankara tatbikata nasıl bakacak? Caşin'in yanıtı şöyle:
"Bundan böyle Akdeniz'de Rus Deniz Filosu'nun yanı sıra Çin Deniz Kuvvetleri'nin de yer alması, çok ciddi bir rekabetin başlangıcı. Türkiye'nin bundan ders alması lazım. Türkiye hem Karadeniz'i, hem de boğazları kontrol ediyor. NATO'nun özellikle Güney kanatta Akdeniz'deki en uzun sahillerine sahip. Bu durum Türkiye'nin NATO içerisinde, Doğu Akdeniz'deki önemini arttıracak. Ankara'nın, Doğu Akdeniz'deki hayati çıkarlarını dikkate alarak bu yeni yapılanma karşısında, Türk Deniz Kuvvetleri'nin silahlanmasını arttırması beklenebilir."