Sovyetler Birliği döneminde 1 Mayıs'ın simgesi haline dönüşen Kızıl Meydan, bu sene de Rusya'daki kutlamaların merkezi oldu. Sabah erken saatlerde ellerinde flamalar, pankartlar ve balonlarla Kızıl Meydan'a gelen vatandaşlar, taşıdıkları çiçekler ve bayraklarla bölgeyi bayram yerine çevirdi.
Rusya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, işçi sendikalarının desteklediği kutlamaya yaklaşık 140 bin kişi katıldı. 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde tarihi alanda toplanan kalabalık, Kızıl Meydan'da geçit töreni de düzenledi.
1 Mayıs kutlamaları kapsamında gün içinde Moskova'da çok sayıda etkinlik düzenlenirken, her yıl olduğu gibi bu sene de akşam saatlerinde başkentin farklı noktalarında havai fişek gösterileri yapılacak.
Ayrıca ülkede 1 Mayıs Bahar ve Emek Günü nedeniyle haftasonu ile birlikte 4 günlük resmi tatil ilan edildi.
1917'DEN BERİ RESMİ BAYRAM
— Rusya’da 1 Mayıs, 1917 Ekim Devrimi’nden sonra resmî bayram kabul edildi. İş kanununda yapılan düzenlemeyle 1 Mayıs’a 'Enternasyonal Günü' ismi verildi.
— Ekim Devrimi’nin ardından Moskova’nın kuzeybatısında bulunan Hodınskoye Meydanı’nda Kızıl Ordu ilk defa 1 Mayıs geçit töreni gerçekleştirdi. Geçit törenine 30 bin kişi katıldı. O günden sonra Kızıl Ordu’nun geçit töreni, Rusya’da bir 1 Mayıs geleneği hâline geldi.
— Sovyet hükûmetinin 1928'de aldığı kararla, '1 Mayıs Enternasyonal Bayramı', 2 gün olarak kutlanmaya başladı. 1 ve 2 Mayıs günleri resmî tatil kabul edildi.
— 2. Dünya Savaşı’nın en karanlık dönemi sayılan 1941-1945 yıllarında Rusya’da 1 Mayıs yürüyüş ve toplantıları yapılmadı.
— 1 Mayıs 1956’da Moskova Kızıl Meydan’daki 'Enternasyonal Bayramı' kutlamaları televizyon kanallarında ilk kez canlı olarak yayınlandı.
— 1970'de yılında yapılan yeni kanun düzenlemesiyle birlikte 1 ve 2 Mayıs günlerinde kutlanan 'Enternasyonal Bayramı'nın ismi, 'Uluslararası Emekçi Dayanışması Günü' olarak değiştirildi.
— 1 Mayıs 1990’da Kızıl Meydan’da resmi 1 Mayıs gösterisi son kez gerçekleştirildi. O gün Kızıl Meydan’da yapılan kutlamalar sırasında alana, komünizm ve Sovyetler karşıtı sloganlar atan topluluklar girdi.
— 1992'de '1 Mayıs Uluslararası Emekçi Dayanışması Günü'nün ismi, 'Bahar ve Emek Bayramı' olarak değiştirildi.