Eğit-donat programına ABD ile Türkiye’nin dışında Suudi Arabistan ve Katar da katılacak. İleride İngiltere de devreye girebilir. Peki bu program Türkiye’nin iç ve sınır güvenliğini nasıl etkileyecek? Eğit-donat programı IŞİD’e karşı etkili bir araç mı?
Konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı’na konuşan TBMM Dışişleri, İçişleri ve Güvenlik ve İstihbarat komisyonlarının üyesi Ali Haydar Öner şunları söyledi:
IŞİD, tüm insanlık aleminin mücadele etmesi gereken bir organizasyon. Bunlar İslam adına hareket ettiklerini söylüyorlar ama İslamın bütün değerlerine aykırı şeyler yapıyorlar. İslam’da en büyük günahlardan biri insan öldürmektir. Bunlar sadece bir-iki kişiyi değil, binlerce kişiyi acımasızca katleden kimselerdir. Şengal dağları Kürt cesetleriyle doldu, Türkmen köyleri, kasabaları Türkmen cesetleriyle doldu, Şii kasabalarına kurşun ve bombalar attılar, Süryanilere ağır eziyetler yaptılar, topluca yok ettiler ya da göçe tabi tuttular. Sadece Irak’ta, Suriye’de değil, başka ülkelerde de katliamlara giriştiler. Ülkemizde de yaptıkları eylemler ortada.
O nedenle sadece koalisyon güçleri değil, tüm insanlık aleminin ortak akılla, sağduyuyla hareket eden güçleri IŞİD’le mücadele etmek zorunda. Aksi takdirde IŞİD’in yarattığı tehlike daha çok büyüyebilir. Bunun sadece silahla yapılan bir mücadele olmaması gerekir. Ülkeler, eğitim kuruluşları, bulundukları topluma IŞİD’in ne kadar zararlı bir organizasyon olduğunu, iddia ettikleri İslami ilkelerle ne kadar bağlantısız, hatta onlara karşıt olduğunu, İslami anlayışa göre günah sayılan işlemlerin IŞİD tarafından acımasızca gerçekleştirildiğini, bunların İslami değerleri istismar etmesini izin verilemeyeceğini anlatmalı, kültürel boyutlu programlar dahil olmak üzere eğitimler uygulamalı. Ayrıca silahlı olarak da en etkin mücadele yöntemleri uluslararası işbirliği ile arttırılmalı ve geliştirilmelidir. Yoksa IŞİD'in bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması daha uzun süre alacak Ve o zaman zarfında telafisi giderilemez, sonuçları önlenemez boyutlar kazanacaktır.
TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI
CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ise konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Suriye politikası, Türkiye’yi Suriye’deki iç savaş konusunda taraf yapmıştır ve Suriye’deki çatışmaların yoğunlaşmasına, büyümesine neden olmuştur. Ve bu nedenledir ki, yaklaşık 2 milyon Suriyeli Türkiye’ye sığınmak mecburiyetinde kalmış, iki yüz binden fazla insan da maalesef hayatlarını kaybetmiştir. Bunda Türkiye’nin izlediği yanlış politikanın katkısı vardır. Türkiye’nin izlediği politika ayrıca sınır illerindeki güvenliği de iki anlamda olumsuz etkilemektedir. Birincisi, zaman zaman Suriye tarafından gelen ister rejim ister muhalefet olsun mermiler, havan topları can kayıplarına sebep olmaktadır. İkinci tehlike ise, Suriye’den gezen yüzlerce terör örgütü zaman zaman Türkiye’de terör eylemlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle eğit-donat pogramını kapsayan hükümetin Suriye politikası Türkiye’nin ve Türk halkının güvenliğini olumsuz etkilemektedir.