Kobani'nin yeniden inşasıyla ilgili yapılacak toplantıya dair Sputnik'e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, kentin dışarıya açılan tek kapısının Türkiye olduğuna işaret ederek bu süreçte yapılması gerekenlere dikkat çekti.
‘TÜRKİYE SINIRI, KOBANİ'NİN YAŞAM KAYNAĞI'
Anlı, Kobane'nin çevresinin IŞİD tarafından kuşatılmış olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Kobane'nin tek oksijen kaynağı, Türkiye sınırı. Türkiye, Kobane'yi kendisine tehdit olarak görmemeli tam aksine şehirle dayanışma halinde olmalı. Türkiye'nin IŞİD saldırıları boyunca izlediği politika orada yaşayanları son derece incitti. Bu açıdan, Türkiye'nin bu süreçte mutlak suretle dış politikasını gözden geçirmesi gerekiyor. Bu politika değişmeli. Türkiye, Kobane'nin inşası sürecinde aktif görev almalı. Bu konferans bir anlamda buna çağrı yapacak. Kobane Kanton Yönetimi Ankara'yla görüşmeler yapmaya devam ediyor."
KONFERANSIN ANA BAŞLIKLARI NELER?
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret Odası, Kongreya Jinen Azad (KJA), Diyarbakır Tabipler Odası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin ev sahipliği ile gerçekleştirilecek konferansa, aralarında AB Türkiye Delegasyonu, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Sınır Tanımayan Doktorlar, İnsan Hakları Ulusal Konfederasyonu, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Kiliseler Birliği Türkiye, Anadolu Kültür Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Heinrich Böll Stifung Derneği Türkiye Temsilciliği gibi birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşun katılımı bekleniyor.
Kobani direnişinin tarihsel bir öneme sahip olduğunu söyleyen Anla, toplantının içeriğine dair şöyle konuştu:
"Yeniden inşa sürecinin en öncelikli amacı, şehri terk etmek zorunda kalan insanların geri dönüşünü sağlamak. Kent yeni planlaması, ekolojik ve toplumcu bir bakış açısıyla ele alınacak. Kobane'nin nasıl eskisinden daha nitelikli bir forma dönüştürülebileceğine dair raporlar sunulacak. Altyapı hizmetlerine dair konuşulacak. Kolektif üretim bağlamında oluşturulacak ekonomik sistemin model olması için çabalanacak. Kentin önemli bir müze olarak düzenlenecek."