1. Dünya Savaşı döneminde Osmanlı Devleti idaresindeki bir milyonu aşkın Ermeni'nin öldürülmesini Avrupa ülkelerinin ‘soykırım' olarak tanımlamasına Türkiye hükümetinden gelen sert tepkiler, Ankara'nın AB'ye üyelik hedefini güçleştirdiği belirtildi.
Avusturya'da yayınlanan Der Standard gazetesine konuşan Avrupa Komisyonu Komşuculuk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, son dönemde yaşanan ‘Ermeni soykırımı‘ tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Ankara'nın "çok sert tepkisini" yaklaşmakta olan Haziran seçimine bağlanması gerektiğini vurgulayan Hahn "Bu Türkiye'nin bazı kesimleri arasında çok rağbet gören bir mesele olabilir. Fakat konunun uzun vadeli sonuçları beni endişelendiriyor."
Hahn sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa ve batı karşıtı duruşun tohumları böyle ekilir ki, bugünün bakış açısıyla gelecekteki bir AB üyeliği zor görünüyor."
1915 olaylarının 100'üncü yılı olarak kabul edilen 24 Nisan öncesinde, ilk olarak Papa Francis "20'nci yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere uygulanmıştır" demiş; Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye ‘soykırımı tanıma ve arşivlerini açma‘ çağrısı yapmış, Avusturya ve Almanya parlamentolarıysa Ermenilerin katledilmesini ‘soykırım‘ olarak nitelenmişti.
Türkiye ise bunlara karşılık, Viyana ve Vatikan büyükelçilerini istişare için geri çağırmış, AP'nin kararını gülünç bulduğunu açıklamış ve Almanya'ya "Almanya'daki Türkler bu sözleri unutmaz ve affetmez" yanıtını vermişti.