Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi Başkanı Zoryan Şkiryak, Çernobil nükleer santrali yakınlarındaki ormanda önceki gün çıkan ve sert rüzgarın etkisiyle 400 hektarlık alana yayılan yangının kontrol altına alındığını açıklamıştı.
'TÜM BÖLGE BOŞALTILMALI'
Ancak Güney Carolina Üniversitesi'nden Profesör Timothy Mousseau, radyasyonun hala rüzgar gibi çeşitli etkenlerle radyoaktif bölgenin dışına yayılabileceği görüşünde.
Mousseau, Rossia Today'e (RT) yaptığı açıklamada, yangın nedeniyle oluşan bulutların nükleer santral çevresindeki radyasyonu başka bölgelere taşıyabileceğini belirtip şunları söyledi: "Yangınlar kuzeye doğru yayılırsa durum çok daha tehlikeli olabilir. Karşımızdaki çözümlenmesi gereken uluslararası bir sorun. Yalnızca reaktörün olduğu alanı değil, tüm bölgeyi boşaltmak gerekiyor."
Mousseau sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradaki sorun, bölgenin radyasyonlu olması ve uzun bir süre daha böyle kalacak olmasında. Geçmişte yaşanan yangınlar yüzde 8 oranında ikincil bir radyasyon yayılımına neden olmuştu. Bugün yaşanan yangın, radyasyonun çok daha büyük ölçüde yayılmasına sebep olabilir. Tüm bunlar, rüzgarın yönü ve alevlerin reaktörün yakınındaki Kızıl Orman gibi ciddi radyoaktif bir bölgelere yayılıp yayılmamasına bağlı."
RADYASYON HALA TEHLİKELİ DÜZEYDE
Çernobil nükleer santralinde 1986 yılında görülen patlama ve yangın, dünyanın en büyük nükleer felaketine yol açmıştı. Santral çevresindeki bölgede hala tehlikeli düzeyde radyasyon bulunduğu belirtiliyor.