Bugün Lefkoşa’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, bölgedeki güvenlik sorunlarını görüşmek üzere üçlü bir zirvede bir araya geliyor.
8 Kasım 2014'de Kahire’de düzenlenen üçlü zirvenin devamı niteliğinde olduğu belirtilen bugünkü zirve, bazı uzmanlara göre, ‘Türkiye karşıtı’ bir eksene kaynaklık ediyor.
Peki bu yeni siyasi girişim, Ankara'da nasıl değerlendiriliyor?
Konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı’na konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın şu değerlendirmelerde bulundu:
"Fotoğrafın bütününe baktığımız zaman, hem rejimleri, hem de sınırlarıyla, dünyanın yeniden şekillendiğini görüyoruz. Bu çerçevede, bazı oyun kurucular var. Bu oyun kurucular, hedeflerine ulaşmak için birtakım adımlar atıyorlar. Maalesef ülkemiz, özellikle son 4-5 yıldan beri fevkalade sıkıntılı bir dış politika izliyor. Türkiye’nin Mısır’la münasebetleri, son üç yılda bitme derecesine geldi. Kıbrıs Rum Kesimi ile Mısır, normal şartlar altında yakınlaşması düşünülecek ülkeler değil. Bu nedenle söz konusu yakınlaşma, 'Türkiye’yi köşeye sıkıştırma' olarak görülüyor.
Türkiye, hem Mısır politikasında, hem Kıbrıs politikasında yanlış adımlar attı. Yakın zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen seçimler de bu yanlış dış politikayı bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye'den farklı bir politika izlemek isteyen Mustafa Akıncı, KKTC'nin yeni cumhurbaşkanı seçildi. Bu bile, Türkiye’nin dış politikasında yanlış bir noktada durduğunu gösteriyor.
Her şeye rağmen, bu üçlü girişimin bölge barışına vesile olmasını diliyoruz ancak bu yakınlaşma, doğrudan Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya yönelik bir adım olarak görülüyor."